RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tror ikke på rask oppklaring

Sist oppdatert:
Postranet i Oslo blir neppe oppklart med det første. - All erfaring tilsier at når vi ikke klarer å ta dem tidlig, så står vi overfor et kjempearbeid, sier politiet.

Der sier leder Tore Røkke ved ransavsnittet i Oslo politidistrikt til TV 2 Nettavisen.

- Vi må regne med å bruke lang tid, sier Røkke.

Så langt har man mye informasjon, men lite som kan gi gjennombrudd i saken med det første. Røkke er ikke pessimistisk til at ranet kan bli oppklart. Han ber bare om forståelse for at arbeidet politiet står overfor er stort, og at publikum ikke skal forvente seg en oppklaring de nærmeste dagene.

- Vi har lykkes veldig godt med å oppklare saker de siste årene, selv om vi har noen store saker som gnager, sier han.

Stor dusør
Foreløpig er etterforskningen helt i startfasen hvor informasjon sikres, hentes inn og systematiseres.

Politiet har svært mange vitneobservasjoner, men lite informasjon fra andre steder enn Oslo sentrum. Politiet ønsker særlig å komme i kontakt med vitner som kan ha sett noe ved Rundtjern i Oslo der den ene bilen ble dumpet. Også vitner som har sett noe i forbindelse med de aktuelle bilene er av stor interesse. Håpet er at 100.000 kroner i dusør skal få hittil ukjente vitner til å melde seg.

Miljøer
- Hittil er ingen personer eller miljøer mistenkt, sier Røkke, men det synes klart at politiet sjekker ut miljøer og personer som tidligere har vært involvert i denne typen lovbrudd. Tyvene var profesjonelle og var godt utstyrt, og ranerne snakket både norsk og utenlandsk. Miljøer som kan gjennomføre denne typen ran er relativt begrenset i Norge.

Postens ansatte er også naturlig å sjekke ut. Selv om ingenting konkret tyder på at noen av de ansatte var involvert, har ranerne vært godt informert. Erfaringer fra tidligere ran viser at informasjon om målene ofte kommer fra utro tjenere tilknyttet disse stedene. Politiet sjekker også likheter med andre store ran i Norge, men Røkke sier at dette er ren rutine og at de ikke har noen konkret mistanke om at personene bak mandagens ran har gjennomført andre lignende aksjoner i Norge.

Tekniske spor
Teknikere har gjort en rekke funn ved åstedet rundt Postterminalen, men politiet vil ikke kommentere tekniske spor. Likevel er det klart at både bilen som ble brukt i ranet, patronhylsene og blodsporene kan inneholde viktig informasjon.

Er politiet heldige kan eventuelle fingeravtrykk matches med avtrykk som Kripos har tilgang til gjennom fingeravtrykkregister. Men det er høyst usikkert om ranerne har etterlatt seg slike avtrykk på åstedet.

Blodsporet som tyder på at en eller flere av ranerne er såret kan gi DNA som politiet kan sjekke mot sitt DNA-register. Dette registeret er for øvrig svært mangelfullt. Det er derfor lite sannsynlig at ranerne kan identifiseres på denne måten.

Videoovervåking
Ranerne er fanget opp på flere av de 500 overvåkningskameraene som finnes i Oslo sentrum. Politiet har sikret seg opptak av ranet, og fra tiden før ranet.

Opptakene i seg vil trolig ikke være avgjørende. Ranerne har sannsynligvis rekognosert i området i tiden før ranet, og vil derfor være festet til filmen uten finlandshetter. Men det er en håpløs jobb for politiet å sirkle ut og identifisere mistenkelige personer ut fra videobildene i tiden før ranet. Opptakene kan for øvrig komme til stor hjelp når spesifikke tips om observasjoner skal sjekkes ut.

- Hvis vi hadde visst når gjerningspersonene var der så ville vi hatt noe å gå etter. Vi tar vare på videoopptakene med henblikk på om vi får mer konkret info om tidspunkter og steder, sier Røkke.

Bilene
Historien til bilen som ble forlatt på åstedet er også interessant. Bilen, en sort Chevrolet Tahoe, ble stjålet i Fredrikstad 2. eller 3. juni i år. Bilens originale registreringsnummer er KH 15599, men ble funnet i Postterminalen med skiltene BP 49816. Historien til denne bilen fra juni til ranet kan gi nyttig informasjon.

Audi`enes historie er også av stor interesse for politiet. Den ene Audien er funnet utbrent ved Rundtjern i Oslo. Den andre leter politiet fremdeles etter. Foreløpig vet politiet ingenting om hvor eller når disse bilene er stjålet. Røkke sier til TV 2 Nettavisen at de ikke er sikre på hvilken av bilene som er funnet utbrent ved Rundtjern.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere