RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tror islamkritiske nordmenn vil kunne godta Hadia Tajik som statsminister


NESTLEDER: Etter at Trond Giske trakk seg fra det delte nestledervervet, er Hadia Tajik Arbeiderpartiets eneste nestleder.
NESTLEDER: Etter at Trond Giske trakk seg fra det delte nestledervervet, er Hadia Tajik Arbeiderpartiets eneste nestleder. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Islamkritikere tror ikke nordmenn ville hatt noe problem med Hadia Tajik som statsminister, skriver Vårt Land.

En rapport fra HL-senteret (Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter) om nordmenns holdninger til jøder og muslimer viser at halvparten av oss - 53 prosent - ikke ønsker en muslim som statsminister. Islamkritikere Vårt Land har snakket med tror derimot det ikke utelukker Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik.

Les også: Ap under 20 prosent på ny måling

- Jeg tror mange vil si at de er imot en muslim som statsminister – unntatt hun der Hadia Tajik, for hun er veldig ålreit, sier Elin Ørjasæter, førstelektor ved Høyskolen Kristiania, til avisa.

Ørjasæter sier Tajik har vært til å stole på i verdispørsmål - «i motsetning til Jonas Gahr Støre».

Også den islamkritiske forfatteren Halvor Fosli tror den norske befolkningen vil se an hvem det gjelder når det gjelder spørsmålet om religiøs tilhørighet.

- Jeg tviler på at Tajik ville rammes spesielt hardt av en motvilje mot å ha en muslimsk statsminister. Jeg tror hun blir regnet som en kulturmuslim. Men hadde hun gått med hijab og vært knyttet til en ortodoks, pakistansk menighet, så hadde hun vært helt uaktuell, sier Fosli til Vårt Land.

Fakta: Fakta om rapporten "Holdninger til jøder og muslimer i Norge 2017"

Klikk for å åpne faktaboksen
 
  • I desember 2017 la Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret) fram rapporten "Holdninger til jøder og muslimer i Norge 2017.
  • Resultatene viser at det i 2017 fortsatt finnes stereotypiske forestillinger om jøder i det norske samfunnet, men at disse er mindre utbredt enn i 2011. Samlet sett er andelen i befolkningen med utpregede fordommer mot jøder gått ned fra 12,1 til 8,3 prosent (3,8 prosentpoeng).
  • Enkelte antisemittiske forestillinger er fortsatt tydelig til stede i den norske befolkningen, men klart mindre markante enn for fem år siden.
  • Det ble laget tilsvarende indekser for negative holdninger til muslimer som dem som er brukt i 2011 og 2017 for holdninger til jøder.
  • Resultatene viser at negative stereotypier om muslimer er utbredt i det norske samfunnet.
  • Samlet sett viser 34,1 prosent av befolkningen utpregede fordommer mot muslimer.
  • Forholdsvis mange uttrykker også negative følelser og sosial avstand overfor muslimer. Det er 27,8 prosent som føler motvilje mot muslimer, og samlet sett 19,6 prosent som vil mislike å ha muslimer som naboer eller i vennekretsen.

Kilde: Holdninger til jøder og muslimer i Norge 2017

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere