RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tror landingshjul punkterte

Sist oppdatert:
Flyulykken på Stord tok fire liv. En av passasjerene tror ett av flyets landingshjul punkterte. Se dramatisk video.

TV 2s fotograf Geir Huneide snakket med en av de overlevende etter ulykken. Denne passasjeren sier at han opplevde landingen som usedvanlig hard.

-Han sier han tror flyets landingshjul punkterte, og at brannen brøt ut umiddelbart, forteller Huneide.

Fire omkom og 12 personer klarte å redde seg ut av det brennende flyet.

Ifølge TV 2-fotografen mener passasjeren at det kunne gått enda verre dersom det ikke var så god plass og så få passasjerer om bord i flyet.

Se TV 2-nyhetene

Fant en fjerde omkommet
Den 13. personen som var savnet etter flyulykken på Stord, er funnet død, opplyser lensmannen på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

- Den omkomne personen ble funnet etter grundigere tekniske undersøkelser, sier lensmann på Stord, Reidar Færestrand.

Det hersket i flere timer kaos om den siste personen som nå er funnet omkommet.

- Godt redningsarbeid
Lensmannen bekrefter overfor TV 2 at personen ble funnet inne i flyet. Dermed omkom fire personer i flyulykken, mens 12 er skadet.

- Redningsarbeidet kom veldig godt i gang, og det er trolig årsaken til at så mange ble reddet, sier Færestrand.

De fleste passasjerene på flyet bor i Rogaland, men utover det ønsker politiet ikke å kommentere opplysninger om alder og kjønn.

- Reddet seg ut selv
Det har tidligere vært rapportert at den ene omkomne var et medlem av besetningen, men politiet vil verken bekrefte eller avkrefte dette i ettermiddag.

- De aller fleste reddet seg ut ved egen maskin, og kom seg på egenhånd til flystripen. En person klarte ikke dette selv. På grunn av vanskelige arbeidsforhold med mye røyk og varme, var det ikke mulig å ta seg ned til vedkommende. Denne personen ble heldigvis plukket opp av et Seaking-helikopter og brakt i sikkerhet, sier leder for ambulansen i Helse Fonna Stein Jensen.

Fullt kaos
Det hersket i mange timer fullt kaos om den fjerde omkommende. De første meldingene gikk ut på at 13 personer hadde overlevd og meldt seg på ambulansekontrollpunktet ved flyterminalen.

På en pressekonferanse like etter klokken 14.00 opplyste derimot politiet at kun 12 personer var fraktet til sykehus, og ikke 13 slik man først antok.

Ingen kunne derimot gi svar på hvor den 13. personen var blitt av. Dette ble først klart etter at Kripos startet sine undersøkelser i vraket.

Feilregistrering
Skadestedsleder Dag Vidar Nordhus forteller til Nettavisen at det trolig har skjedd en feilavkrysning ved ambulansekontrollpunktet.

- Det blir nå gjennomført taktisk etterforskning for å finne ut hva som gikk galt. Det er godt mulig at det ble avkrysset én for mye, sier Nordhus til Nettavisen.

Han forteller at det var kaotisk på flyplassen kort tid etter ulykken. Både hjelpepersonell og politi var med på registreringen av de skadde, opplyser Nordhus.

Lensmann Færestrand fortalte tidligere tirsdag at registreringen ble foretatt muntlig opp mot passasjerlisten. Til tross for den store usikkerheten rundt den 13. personen, skal de pårørende ikke ha blitt feilaktig informert om at personen var i live.

- Vi var i kontakt med familien, så de visste om den usikre situasjonen, sier lensmannen til TV 2.

Mye brannskader
For 11 av de overlevende var brannskader de dominerende skader, hvor skadeomfanget ellers var beskjedent. Vedkommende som ble plukket opp av helikopteret hadde andre typer skader og ble fløyet til Stavanger.

Seks av pasientene er lagt inn på Haukeland sykehus, mens fem er innlagt på Stord sykehus. Disse fem er lettere skadd og vil trolig bli utskrevet det neste døgnet.

Sklei av rullebanen
Klokken 7.37 tirsdag morgen gikk alarmen hos politi og redningsmannskaper: Atlantic Airways-flyet med anleggsarbeidere hadde sklidd av rullebanen på Stord i Hordaland under landing og tatt fyr.

Av totalt 16 om bord ble tre funnet omkommet inne i flyvraket, mens 12 klarte å komme seg ut i live.

Om bord var det til sammen 12 passasjerer og fire besetningsmedlemmer. Ti av passasjerene var nordmenn.

Ingen av de 12 som er sendt til sykehus skal være livstruende skadd.

Årsaken til ulykken er ennå ikke kjent, men havarikommisjonen opplyser til Nettavisen at svaret kan komme allerede onsdag, hvis flyets taleregistrator blir funnet raskt.

Store ressurser satt inn
Alt av tilgjengelige ressurser ble satt inn i redningsarbeidet - redningshelikoptre, lettbåter, hunder, politi- og helsepersonell.

Det ble gått manngard i området rundt flystripen i timene etter ulykken. Politihelikopter fra Oslo er også fløyet inn og deltok i søket av savnede på stedet. Det søkes fremdeles i området.

- Det ser fra min side ut som om redningsarbeidet fungerte svært bra. Likevel var det ikke mulig å redde alle, sier fungerende politimester Odd Magne Haavesen i Haugland og Sunnhordaland politidistrikt.

Les alt om flyulykken:

Kan få svaret onsdag

Full forvirring om savnet

Dette er de skadde

Tre funnet døde i flyet

Sporløst forsvunnet

Havnet midt i flydramaet

Atlantic-direktør på vei til Norge

Statsråden: - Hver sten må snus

Øyenvitne: - Et flammehav

- Alt så normalt ut

3.000 kolleger i sorg

Halv stang
Ulykkesflyet var chartret av Aker. De flyr både anleggsarbeider og underleverandører, slik at en rekke selskaper kan ha vært representert.

- Dette er en svart dag, og vi flagger på halv stang. Våre tanker går til de pårørende, sier informasjonssjef i Aker, Alf Terje Myklebust.

Flyet var på vei fra Stavanger til Molde da ulykken inntraff under mellomlanding på Stord.

iBergen.no og Nettavisen følger saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere