RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tror Maritas barn er i sjokk

Sist oppdatert:
- Barna til Marita Strøm har opplevd noe fryktelig dramatisk, men ser ut til å ha det bra, sier Trude Falch i Norsk Folkehjelp, som har besøkt de tre døtrene i Nord-Irak.

Siden juni 2002 har Trude Falch jobbet som stedlig representant for Norsk Folkehjelp i Nord-Irak. Basen hennes er Sulaymaniya, byen hvor 38 år gamle Marita Strøm ble skutt og drept foran øynene på to av sine tre døtre under en biltur lørdag.

Da meldingen om den tragiske hendelsen nådde Falch, tok hun kontakt med de tre døtrene på ett, to og snart fem år.

- Jeg møtte dem hos familien til ektemannen. Det er vanskelig å se hvordan de tar det. De er så små og har opplevd noe fryktelig dramatisk. Men unger har sine egne måter å mestre ting på. De leker med barna og kommuniserer med sine kurdiske slektninger. Slik sett ser det ut som de etter forholdene har det bra, men jeg antar de er i sjokk, forteller Falch til TV 2 Nettavisen.

Den eldste av de tre døtrene (5) kan risikere å bli innkalt til dommer-avhør, skriver Adresseavisen tirsdag.

Får ikke møte ektemannen
Politiet i Sulaymaniya har pågrepet barnas kurdiske far (25) og siktet ham for drapet. Han giftet seg med Marita i 1999 og har blitt norsk statsborger. Etter det TV 2 Nettavisen forstår, skal han være varetektsfengslet med besøksforbud.

Trude Falch, stedelig representant for Norsk Folkehjelp i Nord-Irak

- Jeg har ikke møtt ham. Min rolle her er begrenset, i og med at jeg ikke er en representant for norske myndigheter. Jeg har bistått Utenriksdepartementet ved å se etter barna. Utover dette vil jeg ikke gjøre noe. Dette er en sak som er såpass alvorlig at norske myndigheter får selv bestemme hvilke initiativ som skal tas i forhold til myndighetene her, sier Falch.

- Trygt å reise hit
Før Marita Strøm, hennes kurdiske ektemann (25) og deres tre døtre reiste på ferie til Nord-Irak i august, advarte Maritas familie dem mot å dra. Selv mente Marita og mannen at det var trygt, en oppfatning Trude Falch støtter.

- Selv bor jeg her med min familie. Det betyr at jeg opplever sikkerheten her som tilstrekkelig bra. Kurdistan-regionen er gjennomgående godt kontrollert og jeg ser ingen grunn fra min side å fraråde noen å komme hit, sier Falch til TV 2 Nettavisen.

Falch forteller at drapet på en utlending har vakt stor oppsikt i byen og at myndighetene tar saken svært alvorlig. Noe slikt har ikke skjedd på ti år.

- Jeg tror dette er en sak myndighetene her investerer prestisje og ressurser i, for å få en bra etterforskning, sier hun.

- Korrupsjon forekommer
Et medlem av mannens familie og en bekjent er også arrestert og siktet for medvirkning til drap. Ektemannens bror i Namsos, Farhad Osman (bildet), frykter at politiet ikke gjør en grundig jobb og har utpekt broren som drapsmann fordi de er bestukket eller fordi de ikke har noen spor i saken.

- Det er klart at det forekommer korrupsjon her nede. Men i hvilken grad politiet er korrupt, er vanskelig for meg å si. Området er ganske trygt for kriminalitet og terror, men hvilke avhørsmetoder politiet bruker, vet jeg ikke, sier Falch til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere