RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tror pandemien kan bli mild

Foto: Ronaldo Schemidt (AFP)
Sist oppdatert:
Verdens helseorganisasjon tror pandemien kan bli mild. - Nordmenn kan være rimelig rolige nå, mener Folkehelseinstituttet.

Verdens helseorganisasjon (WHO) opplyser tirsdag at utbruddet av svineinfluensa kan resultere i kun en mild pandemi.

- Det er fullt mulig at vi vil oppleve en mild pandemi. Dette ville vært det beste for denne situasjonen, at den simpelthen stanser og forsvinner, sier assisterende generaldirektør for helsevern og miljø i WHO, Keiji Fukuda, melder Reuters.

Samtidig understreker WHO at spanskesyken i 1918 også begynte som en mild pandemi, men utviklet seg etter hvert til å bli en hissig pandemi som krevde titalls millioner av menneskeliv.

- Jeg mener vi må respektere og være oppmerksomme på det faktum at influensaer kan spre seg på uforutsigbare måter, sier Fukuda.

- Vi er forberedt
Overlege i Folkehelseinstituttet Bjørn Iversen har heller ingen tro på at utbruddet vil utvikle seg til å bli en alvorlig pandemi.

- Vi tror det mest sannsynlig vil bli en mild pandemi, men tar høyde for at det blir annerledes. Vi er forberedt på å kunne takle en verre pandemi, sier Iversen til Nettavisen.

- Nordmenn kan være rimelig rolige nå. Det er jo myndighetene som skal være bekymret, ikke befolkningen. Men vi kan ikke blåse faren over. Selv om det blir en mild pandemi, så vil den være mer omfattende enn en vanlig influensa, sier Iversen.

Les også: - Skal bestille 100.000 barnedoser

Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen har sagt at i verste fall vil 1,2 millioner nordmenn bli smittet og 13.000 miste livet.

I Mexico frykter myndighetene at svineinfluensaen har tatt livet av 152 mennesker. Derimot er det ikke bekreftet noen dødsfall i tilknytning til viruset i andre land.

Iversen understreker at symptomene som har blitt registrert utenfor Mexico viser et langt mildere sykdomsbilde, og mener man ikke kan trekke ensidige konklusjoner basert på tilfellene i Mexico.

Fukuda, som er en amerikansk ekspert på influensa, kan ikke forklare hvorfor tilfellene i Mexico ser ut til å være mer alvorlig enn i andre land.

Ikke påvist i Norge
Mexico, USA, Canada, Storbritannia, Spania, New Zealand og Israel har bekreftede tilfeller av viruset, og om lag ti personer i Norge blir undersøkt med mistanke om svineinfluensa.

- Det er ingen bekreftede tilfeller i Norge foreløpig, sier pressekontakt i Folkehelseinstituttet, Therese Øgaard, til Nettavisen ved 19.30-tiden tirsdag kveld.

Senest tirsdag ble et norsk par i 20-årene sendt til Akershus universitetssykehus etter mistanke om svineinfluensa. Paret ankom Gardermoen tirsdag etter å ha vært i New York.

- To personer har i dag vært til undersøkelse ved Akershus universitetssykehus, etter mistanke om smitte av svineinfluensa. Personene er nå utskrevet. Deres allmenntilstand beskrives som relativt god, og det foreligger ikke indikasjon for å holde dem i sykehus. De har derfor reist hjem i påvente av endelige prøvesvar, opplyser Akershus universitetssykehus i en pressemelding.

WHO hevet beredskapsnivået for en pandemi fra tre til fire mandag, og fastslo dermed at svineinfluensaen smitter mellom mennesker. Seks er det høyeste beredskapsnivået for en pandemi.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere