Tror ranerne flyktet på snøscooter

Ranerne i Stavanger skal ha kommet seg unna ved å kjøre snøscooter over fjellet i flere timer. De kan ha fått med seg hele 100 millioner kroner.

13.04.04 12:02

Politiet vil ikke kommentere fluktopplysningene, men Dagbladet har fått bekreftet at snøscooterflukten nå etterforskes av politiet.

- Vi kan ikke utelukke selv de mest eksotiske måtene ranerne er kommet seg unna på, sier politiinspektør Bjørn Andersen i Rogaland politidistrikt til Dagbladet.

Dagbladets kilder opplyser at tolv personer skal ha vært med på selve ranet. Tre eller fire svensker skal ha deltatt, men disse skal ikke være de tre svenske statsborgerne med albansk opprinnelse som ble pågrepet i Göteborg før påske.

Over fjellet
Ranerne skal ifølge politiet i flere uker ha spanet på Norges Bank-bygningen i Stavanger. Aftenposten skriver at ranerne i månedsvis har kartlagt pengetransporter i Stavanger-området. Ranerne skal også ha planlagt flere forskjellige fluktruter god tid i forveien. Etter ranet skal de ifølge Dagbladet ha delt seg opp i tre eller fire grupper.

Ifølge Dagbladet skal mellom tre og fem menn ha kommet seg østover fra Stavanger før politiet satte opp sperringer vel en time etter ranet. Ranerne skal så ha dratt til Sirdal i Vest-Agder, der snøscootere skal ha ventet. I flere timer skal ranerne deretter ha kjørt på snøscooter på blant annet vinterstengte fylkesveier over fjellet via Agder og trolig til Telemark.

- Er på Østlandet
Ifølge Dagbladets opplysninger skal gruppen som flyktet på snøscootere befinne seg på Østlandet, der de holder seg i ro. De andre ranerne skal ha oppholdt seg i Stavanger-området i dagene etter ranet, men avisens kilder vet ikke hvor gjerningsmennene befinner seg i dag.

Flukten på snøscootere blir ifølge Dagbladets kilder regnet for å være en smart løsning for å komme seg ut av Stavanger-området. Ranerne var trolig klar over at politiet ville stenge innfartsårene til byen og overvåke sjøveien umiddelbart etter ranet.

100 millioner
Verken politiet eller Norsk Kontantservice vil fastslå summen som ranerne fikk med seg, men avviser ikke at ranerne kan ha fått med seg så mye som 100 millioner kroner.

Flere uavhengige personer med kjennskap til det kriminelle ransmiljøet sier til Dagbladet at utbyttet etter ranet er rundt 100 millioner kroner. Kildene sier ifølge avisen at de har fått bekreftet dette fra personer som har kjennskap til planleggingen og gjennomføringen av ranet.

Lenge planlagt
Sikkerhetsrådgiver i Norges Bank og tillitsvalgt i Norsk Sikkerhetsforening, Jan Eddie Tinlund, forteller at det foregår utstrakt spionasje mot vektere og at nye ran kan være under planlegging.

- For å kunne gjennomføre ran av denne typen, må ranerne først skaffe seg oversikt over hvor de store pengene finnes. Vi tror en av måtene de gjør dette på er ved å spane på pengetransporter, gjerne over lang tid. Jeg vil ikke uttale meg om konkrete saker, men vi har tidligere sett at planlegging har pågått i så mye som et år i forkant, sier Tinlund til Aftenposten.

Frykter flere ran
I løpet av de siste årene er det ukentlig kommet inn to til tre rapporter om spionasje mot pengetransporter over hele landet. Etter det Aftenposten kjenner til, er flere av rapportene sendt inn av vektere som fraktet kontanter til Norsk Kontantservice i Stavanger. Tinlund er overbevist om at neste aksjon allerede har vært planlagt lenge.

- Om de blir gjennomført eller ikke, er umulig å si. Men at en eller flere aksjoner allerede er under planlegging, og har vært det over lang tid, det er jeg helt overbevist om, sier Tinlund.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag