RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Truer Devold med rettssak

Befalets Fellesorganisasjon (BFO) truer forsvarsminister Kristin Krohn Devold (H) med rettssak hvis hun ikke endrer sitt syn på opphevelsen av oppsigelsesvernet for yrkesbefal.

Stortinget har vedtatt å sette loven om yrkesbefal ut av kraft fordi det spesielle oppsigelsesvernet etter forsvarskomiteens mening hindrer Forsvaret i å tilpasse seg nye oppgaver, styrkestruktur og organisasjon. Komiteen mener også at oppsigelsesvernet fører til urimelig store utgifter for Forsvaret.

Strid om regelverket
BFO mener vedtaket strider imot Grunnlovens paragraf 97 om at ingen lover skal gis tilbakevirkende kraft. I et brev til Krohn Devold ber BFO forsvarsministeren ta saken opp til vurdering, og komme med et nytt forslag.

Forsvarskomiteen i Stortinget konkluderte med at lovendringer når det gjelder oppsigelsesvernet ikke ville være i strid med Grunnloven. Det samme mener lovavdelingen i Justisdepartementet, men med en viktig presisering: Lovendringen må ikke føre til oppsigelser, og det må være et reelt lovgivningsmessig behov for at såpass vidtgående endringer i oppsigelsesreglene det er tale om, skal stå seg. BFO støtter seg til lovavdelingen og hevder at hensikten med lovendringen er å kunne si opp ansatte.

Store endringer
BFO mener at Stortingets vedtak fører til juridisk uklarhet og usikkerhet om lovligheten av vedtaket skaper et uklart grunnlag for omstillingen i Forsvaret. Derfor vil BFO ha en avklaring av problemområdene før det innledes drøftinger eller forhandlinger på personellområdet i det hele tatt

Forsvaret skal blant annet redusere antallet ansatte med minst 5.000 årsverk til rundt 15.000, spare 2 milliarder kroner på driftsbudsjettet, selge materiell som ikke skal brukes i det nye Forsvaret og fjerne 2 millioner kvadratmeter med bygninger innen utgangen av 2005.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere