RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Truer Facebook rikets sikkerhet?

Norske myndigheter mener Facebook kan være en sikkerhetstrussel. Bør du slutte å bruke nettsamfunnet?

I en kronikk i Aftenposten lørdag skrev seniorrådgiver i Nasjonale sikkerhetsmyndigheter (NSM), Roar Thon, at bruken av nettsamfunn øker faren for anslag mot Norge. Hvor reell er egentlig Facebook sin trussel mot rikets sikkerhet?

Skal sikre informasjon
NSM ble opprettet i 2003 og er underlagt forsvarsdepartementet.

Direktoratet har fått ansvar for å sikre informasjon og objekter mot sikkerhetstruende virksomhet som spionasje, sabotasje og terrorhandlinger.

Samler inn dine data
I en kronikk i Aftenposten forrige lørdig gikk seniorrådgiver Roar Thon ut og advarte mot bruken av nettsamfunn.

Han mener at fremmed etterretning, terrororganisasjoner, kriminelle grupper og hackermiljøer har stor interesse av det du gir av opplysninger om deg selv.

Facebook gjør deg synlig
Thon anser det som et stort problem at personer som daglig håndterer sensitiv informasjon deltar i slike samfunn.

- Den økende bruken av nettverkssamfunn som Facebook og andre lignende tjenester, gjør at de i mye større grad blir synlige for trusselaktørene. Når de samme personene i tillegg velger å legge ut et mangfold av personlig informasjon om seg selv, er dette en gavepakke som gjør det lettere for trusselaktører å skaffe seg ytterligere informasjon, og utnytte denne til å utføre sikkerhetstruende eller annen uønsket virksomhet, skriver han i sin kronikk.

Studenter i faresonen
Dette gjelder ifølge Thon heller ikke bare personer som i dag jobber direkte med sensitiv informasjon. Han og NSM mener også andre brukere truer rikets sikkerhet gjennom disse samfunnene.

- NSM ser med bekymring på at bruken av Facebook har skutt i været hos mange studenter som på grunn av studieretning og fremtidig yrkesvalg naturlig vil havne i posisjoner hvor de vil arbeide med informasjon av betydning for rikets sikkerhet. Det kan være lett å glemme at personlig informasjon som skrives i dag, kan utnyttes om fem år. Informasjonen blir bare liggende i dvale inntil personen blir interessant for en trusselaktør, skriver Thon.

Utgjør du en fare?
Spesielt ser Thon med bekymring at over 1200 personer er registrert under gruppen ”politiet”. Slike opplysninger er sensitive mener NSM.

Det er viktig da å spørre seg om din bruk av nettsamfunn setter ditt, din familie og andres liv i fare.

Ikke verre enn telefonkatalogen
Per Morten Hoff, generalsekretær i IKT-Norge, mener Roar Thon tar vel hardt i sin kronikk.

- I Norge i dag er det ikke vanskelig verken å finne folks arbeidsplass eller bosted. For eksempel er telefonkatalogen helt tilgjengelig. Facebook utgjør som sådan ingen større fare, forklarer han til Teknofil.

Personvern viktig, men NSM gjør bortebom
Han mener at folk må bruke vett ved bruk av nettsamfunn som i andre foraer, men å slå opp Facebook som en trussel mot Norge som nasjon anser han mer som en agurk enn en reell nyhet.

- Det er bra at Aftenposten tar opp temaet personvern på nett. Å legge ut personlig informasjon utgjør alltid en personlig risiko, men at dette utgjør en større trussel mot rikets sikkerhet blir bortebom, sier Hoff.

Internett er tosidig
Universitetslektor ved Institutt for Informatikk, Gisle Hannemyr, er enig i at dette er en av sommerens tradisjonelle agurksaker, men er ikke helt enig i at trusselvurderingen er helt på sidelinjen.

- Internett er tosidig av natur. Her kan du både sende ut informasjon som er vanskelig å kontrollere, samtidig som du legger igjen digitale spor som gir tilgang til mer overvåkning. I denne saken ligger det et premiss om at personer som sitter i sensitive stillinger har lagt seg selv ut på Facebook. Hvis folk ikke har vett nok til å unngå dette, og premisset som sådan er til stede, så utgjør Facebook i realiteten en fare mot rikets sikkerhet, forklarer Hannemyr.

Intern kommunikasjon
Han vil ikke bruke ord som paranoia eller overdrevet angående denne saken, da innsamling fra åpne kilder er en tradisjonell måte å samle inn etterretningsmateriale.

Han anser likevel denne saken mer som en mulighet for NSM å sende ut intern informasjon til personer og instanser som håndterer sensitiv informasjon om Norges sikkerhet, enn som et nasjonalt problem

Bruk hodet fornuftig
Han påpeker likevel at det er viktig å bruke hodet fornuftig i bruken av nettsamfunn.

Facebook går for eksempel langt utenfor Norske lover når det gjelder utgivelse av privat informasjon.

- I Norge er vi sterkt beskyttet når det gjelder personvern. Når Facebook henter inn informasjon om personers legning, religiøs tro og politisk tilknytning går dette utover det norsk personvernlovgivning tradisjonelt tillater. Dette kan igjen misbrukes av andre. Aspekter ved denne typen systemer gjør det viktig at stemmer og meninger som Thon og NSM sin kommer frem. Vi får deretter ta debatten omkring dette, legger Hannemyr til tilslutt.

Så hva mener du? Tror du din personlige informasjon truer rikets tilstand?

Denne saken er hentet fra forbrukerelektronikknettstedet Teknofil.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere