Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Truer med å publisere nasjonale prøver

Sist oppdatert:
En gruppe truer med å publisere de nasjonale prøvene som skal avholdes torsdag på nettet i kveld, dersom ikke utdanningsminister Kristin Clemet stanser prøvene.

- De nasjonale prøvene kommer på nett i kveld, om Clemet ikke trekker prøvene tilbake, skriver gruppen i en mail.

I mailen er det vedlagt et bilde av en av sidene på leseprøven. Gruppen hevder å sitte på leseprøven for 10. klasse og grunnkurs videregående. Om Clemet ikke trekker tilbake prøvene, og utsetter gjennomføringen ett år, kommer prøvene, med fasit, på nett innen klokken ti i kveld.

Gruppen krever at:
- Årets prøver blir utsatt til neste år
- At elevene blir tatt med på råd når det gjelder egen utdanning.

Informasjonssjef i Utdanningsdirektoratet, Helge Lund, vil ikke kommentere truslene.

- Vi kommentere verken trusler eller anonyme henvendelser, sier han til TV 2 Nettavisen.

Leseprøve
Prøven det gjelder er en leseprøve, der det ikke finnes noen konkret fasit. Elevene skal lese en tekst og for etterpå spørsmål som vil vise hvor godt de har forstått teksten.

Informasjonssjef Egil Knudsen i Utdannings- og forskningsdepartementets sier til TV 2 Nettavisen at de ikke er kjent med at noen truer med å legge ut noen fasit av prøvene.

- Useriøst
- Dette er useriøst. Morgendagens prøve er en leseprøve. Og det finnes ikke fasit på leseprøven, sier Knudsen til TV 2 Nettavisen.

Det er Utdanningsdirektoratet som har ansvaret for prøven.

- De har laget en veiledning på nettet om hvordan prøven skal gjennomføres. Men den sendes først ut i morgen. Dette viser bare at det er mange useriøse elementet der ute. Dette er rent sludder, sier Knudsen til TV 2 Nettavisen.

Elevorganisasjonen (EO), som organiserer 140.000 elever ved 360 videregående skoler i Norge, har de siste dagene vært sterkt ute og oppfordret elevene til å levere blanke ark på de nasjonale prøvene. Organisasjonen avviser imidlertid at de har noe å gjøre med publiseringstrusselen.

Mistenker lærere
– Vi har fått tilsendt e-posten, men vi kjenner ikke til hvem som står bak. Dette er uansett noe vi tar sterk avstand fra. Vi mener dette er feigt, det motarbeider vår oppfordring til elevene om å ta et standpunkt selv, sier leder for EOs Oslo-avdeling, Jan Christian Vestre til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Skolene har fått tilsendt prøvene senest i dag. Det er ikke umulig at en lærer som er motstander av de nasjonale prøvene «tilfeldigvis» ha mistet prøvene slik at elever har fått tak i dem, sier Vestre.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!