Truer med flere prøve-lekkasjer

Elevgruppen som la ut den nasjonale lese-prøven i går kveld, utelukker ikke flere aksjoner. Les intervju med aksjonistene.

27.01.05 15:56

Elevgruppen som i går kveld la ut den nasjonale prøven i lesing, har ikke tenkt å gi seg med dette enkelttilfellet. Dersom de ikke vinner frem med kravet om en utsetting av de nasjonale prøvene til neste år, kommer de til å legge ut flere nasjonale prøver på internett.

- Om ikke gjennomføringen blir utsatt, vil vi legge ut alle de kommende prøvene på nett. Vi ønsker egentlig ikke å gå til det skritt å ødelegge og sabotere et stortingsvedtak. Men den arrogante måten Clemet opptrer på, tvinger oss til å gjøre dette. Hun har ikke vist noen vilje til å lytte til elevene, men er mer opptatt av å straffe dem. Nå straffer vi henne, opplyser elevgruppen.

Går i videregående skole
TV 2 Nettavisen har hatt kontakt med elevgruppen via epost i dag. De involverte ønsker ikke å stå frem med sitt fulle navn, ei heller å stille opp til telefonintervju. Men de går likevel med på et intervju via epost.

I eposten som TV 2 Nettavisen mottok i ettermiddag, innrømmer gruppen at de er elever i den videregående skolen. Men de ønsker ikke å røpe hvor i landet de bor, hvor gamle de er eller hva de heter.

- Hva er grunnen til at dere valgte å legge ut denne prøven på internett?

- Fordi Clemet har opptrådt arrogant og ikke vil gå i dialog med elevene, svarer elevgruppen.

Vil sabotere gjennomføringen
De innrømmer at hovedmålet med prøve-publiseringen er å sabotere gjennomføringen av de nasjonale prøvene.

- Hvordan har dere klart å få tak i denne prøven?

- Prøvene kommer fra skoleverket. Det inkluderer også utdanningsbyråkratiet, hevder representanter fra elevgruppen.

- Frykter dere for konsekvensene dersom identiteten deres blir kjent?

- Nei, egentlig ikke. Man kan se på publiseringen som en redaksjonell beslutning. Offentlig informasjon er ikke beskyttet av opphavsrett, og det er da kildene våre som eventuelt har gjort noe ulovlig, mener elevgruppen.

- Ikke vanskelig
De som står bak prøve-publiseringen innrømmer at de har jobbet en stund med å forberede offentliggjøringen - men at det ikke har vært vanskelig å få tak i prøve-materialet.

I løpet av ettermiddagen har TV 2 Nettavisen fått flere eposter fra elever som har gjennomført den nasjonale prøven i lesing i dag. De bekrefter at prøven de fikk på skolen i dag er identisk med prøven som ble gjort tilgjengelig på internett i går kveld.

Neste uke gjennomføres det nasjonale prøver i engelsk skriftlig 7. trinn (tirsdag), norsk skriftlig 10. trinn (onsdag) og norsk lesing 7. trinn torsdag.

Lurer du på hvordan din skole gjorde det på de nasjonale prøvene i fjor? Sjekk her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.