*Nettavisen* Nyheter.

Truer med ny streik

Foto: (Illustrasjonsbilde: Heiko Junge/Scanpix)

1343 private barnehager kan bli stengt hvis ikke meklingen mellom partene fører fram.

10.06.08 19:45

Det ble i dag brudd mellom Private barnehagers Arbeidsgiverorganisasjon (PBL-A) og Delta, Fagforbundet og Utdanningsforbundet i lønnsoppgjøret for ansatte i private barnehager. Partene vil starte meklingen 26. og 27. juni. Hvis ikke partene blir enige, kan i verste fall hele 1343 private barnehager bli stengt på grunn av streik,

Torsdag i forrige uke gikk førskolelærere i kommunale barnehager i 13 kommuner tilbake til jobbene sine – etter å ha streiket i 12 dager.

- Helt uakseptabelt
Arbeidstakerorganisasjonene har krevd en lønnsøkning som tilsvarer det offentlig sektor fikk, 6,3 prosent, mens tilbudet fra PBL-A var på 5,1 prosent, opplyser forhandlingsleder for arbeidstakerorganisasjonene Liv Håkonsen til Nettavisen.

- Tilbudet vi fikk var langt under hva som har vært i de øvrige oppgjørene i år, og derfor helt uakseptabelt for de mange ansatte i private barnehager, sier hun.

-De ansatte i kommunale barnehager streiket nettopp fordi de mener at de har for lave lønn sammenlignet med privat sektor. Er ikke det paradoksalt?

-Noen private barnehager har nok det, men det gjelder ikke gjennomsnittet. Vi mener det er riktig med en tilsvarende ramme som de ansatte i kommunale barnehager nå har fått, sier Håkonsen.

25.000 kroner til førskolelærerne
Daglig leder i PBL, Arild M. Olsen er ikke enig i at lønnstilbudet til de ansatte i private barnehagene er for dårlig.

- Vi har gitt et tilbud med minstelønn som er på samme nivå som i kommunal barnehagesektor. PBL-A har prioritert utdanningsgruppene og tilbudt henholdsvis 19.000 og 25.000 i økning til førskolelærerne og daglige ledere, sier han.

Vil ha penger fra Jens
PBL har tidligere krevd at regjeringen dekker merkostnadene private barnehager får som følge av årets lønnsoppgjør. PBL påpeker at regjeringen i statsbudsjettet har tatt høyde for en kostnadsvekst på 4,2 prosent i de private barnehagene.

- Dilemmaet for barnehagene er at dette ikke dekker en lønnsutvikling på linje med andre områder, der økningen er på 5,6 prosent i privat sektor og 6,3 prosent i offentlig sektor, sier Olsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.