RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Truer muslimer

Sist oppdatert:
- Hvis foreldrene ikke lærer barna sine norsk, så har vi noe som heter barnevernet, sa Frp-formann Carl I. Hagen da han søndag for første gang i sitt liv besøkte en moske.

TØYEN (TV 2 Nettavisen): Med en stemme dirrende av harme gikk Hagen sterkt ut allerede i sitt første innlegg under partileder-debatten i Islamic Cultural Centre (ICC) i Oslo.

- Folk med minoritetsbakgrunn har valgt å bosette seg her. De har valgt en del forpliktelser, og det bør de tenke på før de bosetter seg her. De bør også tenke over hvor de bosetter seg, sa Hagen og føyde til at han mener at det er omsorgssvikt å ikke lære barna sine norsk.

- Ja, nå er vi i gang, konstaterte partisekretær i Arbeiderpartiet, Martin Kolberg, da han fikk ordet.

- Det er jo en selvfølgelig ting at foreldre har ansvar for barna sine. Det gjelder også for norske foreldre og barn. Men problemstillingen er ikke så enkel. Det er en stor utfordring å lære seg norsk, og det kan ikke enkeltindividet ta ansvar for. Derfor er vi for enhetskolen, sa Kolberg.

Vil teste barna
Leder i Unge Høyre, Torbjørn Isaksen påpekte at hans parti vil teste norskkunnskapene til alle fireåringer. Det ønsker også Frp, og det fikk Akhthar Chaudhry fra Sosialistisk Venstreparti til å riste kraftig på hodet.

- Jeg skjønner ikke dette med testing av fireåringer. Hensikten med testing er jo å finne ut om det er behov for forbedringer hos ting eller mennesker. Men vi vet jo at det er et stort behov for at barn med minoritetsbakgrunn å lære norsk. Hvorfor da teste dem? spurte Chaudhry.

Chaudhry mente at Hagen neppe hadde kommet til moskeen for å fiske etter stemmer i den muslimske menigheten.

- Hagen preker til andre via media som er her. Jeg vil oppfordre dere om å velge partiet og representanter med omhu når dere skal stemme. Dere kan få Frp med på kjøpet hvis det blir et borgerlig flertall, sa han.

- Hvordan kan du si det, utbrøt Olaf Syvertsen fra KrF, irritert.

- Ingen gir noe uten å få noe tilbake, svarte Chaudhry.

- Stigmatisering
Han og Martin Kolberg lot Hagen få gjennomgå fordi Frp er imot at muslimer skal få starte privatskoler.

- Hagen framstår som grunnlovens forsvarer som forfekter religionsfrihet. Så vil han ikke at muslimer skal kunne ha private skoler. Dette er stigmatisering av andre grupper. Det blir ikke noe helhetlig samfunn hvis ikke minoritetenes interesser blir ivaretatt, sa Kolberg og fikk varm applaus fra et høflig publikum. Her var det ingen buing eller piping.

På bare føtter
Før debatten startet hadde publikum, som på sokkelesten hadde gått de fire etasjene til moskeens øverste etasje, fått beskjed

om at de måtte skrive ned eventuelle spørsmål. Men politikerne var så taletrengte at det ikke ble tid til noen spørsmål fra salen. Møtet ble holdt i moskeens skolerom, og det var tettpakket av omtrent 60 menn og fem kvinner fra menigheten, noen støttespillere til paneldeltakerne, og omtrent ti journalister og fotografer.

Moskeen har hatt debattmøter før stortingsvalg før, men det er første gang at partilederne er invitert. Men det var bare Frp-formann Carl I. Hagen av partilederne som kunne møte.

Islamic Cultural Centre (ICC) er en av de store moskeene i Oslo, og samler muslimer fra land som Iran, Irak, Marokko, Somalia, Pakistan, Bosnia og Tyrkia.

Mot voldelige menn
Da turen kom til å diskutere tvangsekteskap, gjorde Unge Høyre og Frp det klart at de ønsker en lignende lovgivning som i Danmark, der personer med innvandrerbakgrunn må være 24 år for å kunne gifte seg.

Erling Folkvord fra RV grep inn og sa at det er et like stort problem at norske menn gifter seg med utenlandske kvinner, som de så henter til Norge og mishandler.

- I fjor kom det 300 personer fra Pakistan til Norge via ekteskap, mens det kom flere tusen fra Polen, Thailand og Russland.

Det var de andre politikerne skjønt enige i.

- Redde i Europa
Temperaturen steg flere grader i det allerede varme og tettpakkede lokalet da turen kom til å diskutere terrorisme og Irak.

Erling Folkvord fra RV var igjen på offensiven og sammenlignet kampene i Irak mot de amerikanske soldatene med frigjøringskampen mot tyskerne i Norge under 2. verdenskrig.

Olaf Thomessen (V) mente på sin side at terrorisme skyldes en urettferdig fordeling av verdens goder.

- Urettferdighet knyttet til velstandsutvikling er det viktigste årsaken til terror. Derfor er gjeldssletting utrolig viktig. Vi må heller ikke glemme den vedvarende trusselen fra høyreekstreme miljøer som ble glemt etter 11. september.

- Vi er i samme båt, dere blir et offer for de som bruker religion som argument for terrorisme. Vi må i fellesskap bygge demokratiet i Norge. Klarer vi det, vil vi få et god og demokratisk samfunn, sa partisekretær Martin Kolberg i Ap.

Hagen forsøkte å forklare at det er naturlig at mange nordmenn er blitt redde for terrorisme.

- Dere må forstå at veldig mange er nervøse, det må dere ta inn over dere. Vi leste om at det var jubel i enkelte miljøer i Oslo etter terrorhandlingene i London. Vi leser om sharialover, der det ikke er noen skille mellom lov og religion,d er menneskerettigheter ikke har noen plass. Det er ikke rart det blir reaksjoner i Europa, derfor må dere kjempe imot.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere