*Nettavisen* Nyheter.

Truet albinoelg-jeger med grisebank

Da elgjegeren i Våler uttalte seg om felling av albinoelgen, mottok han trusler.

05.10.06 13:49

Den hvite elgen har både skapt furore og splid i den lille bygda Svinndal i Våler i Østfold. En jeger som uttalte til Nettavisen at han ville skyte elgen hvis han kom over den, har mottatt trusler.

Det bekrefter mannens samboer overfor Nettavisen.

«Vi vet hvor du bor»
- Han fikk en telefon med beskjed om at «vi vet hvor du bor» og at han skulle få «grisebank», forteller kvinnen.

Jegeren selv er nå på post i skogen og ikke tilgjengelig for kommentar.

Ifølge samboeren har ikke mannen tatt truslene på alvor. Forholdet er ikke politianmeldt.

- Det er jo ikke slik at han er ute etter å ta denne elgen for en hver pris, men han har sagt hva han mener og han har jo også fått faglig støtte for sitt syn, sier kvinnen.

- Kan være steril
Nettavisen snakket med jegeren før elgjakta startet.

- Jeg skjønner ikke at det blir så mye bråk rundt dette. Elgen kan være steril. Hvis den får vokse seg stor og dominant, vil den parre seg med elgkuer uten at det blir noen kalver. Det er riktig å ta ut dyr som dette, uttalte han da.

I likhet med flere andre i bygda har han flere ganger sett den hvite elgen, en ung elgokse på halvannet år. Enkelte har tatt sterkt til orde for at albinoelgen bør skånes under elgjakta som nå er i gang.

Splitter bygda
Jegeren innrømmet overfor Nettavisen at det var delte meninger i jaktlaget om elgen burde «fredes» eller ei.

- Jeg tvinger ingen til å skyte elgen, men jeg gjør det hvis jeg kommer over den, sa han.

Får faglig støtte
Rådgiver Arild Rønsen i Direktoratet for naturforvaltning sier til Moss Avis at den hvite elgen er å regne som en hvilken som helst annen elg og at det ikke finnes hjemmel for å nekte noen å skyte den. Biologisk sett mener han den ikke tilfører arten noe positivt.

Også Morten Brommdal ved institutt for molekylær biovitenskap ved Universitetet i Oslo mener den hvite elgen bør avlives.

- At så mange ønsker å la den hvite elgen leve, handler nok mest om følelser. Det er spennende å ha en slik sjeldenhet ruslende rundt i terrenget. Men spares den, risikerer vi at elgens avlsegenskaper brer seg. Snart har vi kanskje to, tre, fire eller fem albino-elger i disse skogsområdene, noe som på lengre sikt kan føre til en svekkelse av stammen, sier Brommdal ifølge Moss Avis.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag