RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Truet etter iOslo-oppslag

Foto: Werner Zellien (Utsmykkingsfondet)
KORO-direktør Gro Kraft ble utsatt for personlige trusler etter «Kjølebag-saken»

(iOslo.no) - Jeg fikk en mail. Den er skrevet av en veldig sint mann, og er knyttet direkte til diskusjonen som har kommet opp i etterkant av kjølebag-saken. Mailen inneholder personlige trusler, sier KORO-direktør Gro Kraft til iOslo.no, uten at hun vil gå nærmere inn på innholdet.

iOslo.no fortalte tirsdag om KOROs (Kunst i Offentlig Rom, tidligere Utsmykkingsfondet for offentlige bygninger) innkjøp av bronseskulpturen «Cooling Bag». Denne er til forveksling lik en 150-kroners kjølebag, bortsett fra at den er i bronse og koster 250.000 kroner.

Trekker på skuldrene
Saken ble heftig debattert, og det er i forbindelse med denne debatten at vedkommende skal ha sendt en mail til Kraft. Selv trekker hun bare på skuldrene.

- Av og til blir folk sinte, og retter sinnet mot tilfeldige personer, sier hun.

KORO-direktøren synes imidlertid debatten handlet mer om feilprioriteringer i helsevesenet enn om kunst. Mange brukte dette kunstverket som et fokus på en annen frustrasjon, ifølge Kraft.

- For å si det sånn, så tror jeg ikke at utgiftene til «Cooling Bag» hadde gjort noe forskjell i det store pengesluket som helsevesenet er, sier Kraft.

Hun mener dessuten at hva som er stygt og pent er mindre relevant enn hvordan kunstverket fungerer i forhold til sine omgivelser.

Demokratisk
Kraft tilbakeviser at KORO er en elite som velger ut kunst og hvor den skal stå. Fondet har alltid en tett dialog med brukerne av det utvalgte offentlige rommet.

- Det er knapt noe innkjøp av kunst som foregår i mer demokratiske forhold enn dette, sier Kraft.

Hun synes også det er nesten uforståelig at kjølebagen kan vekke så store reaksjoner.

- Den som er så søt og morsom. Vi har mange andre verk som burde vekke større reaksjoner enn kjølebagen, sier direktøren.

KORO-lederen hisser seg imidlertid ikke opp over reaksjonene. Hun mener også det er viktig at kunsten utfordrer grensene.

- De må gjerne reagere på dette. Hvis de kan få utløp for frustrasjon, og kunsten på den måten kan virke som terapi, har den jo en tilleggsfunksjon, sier Kraft smilende.

Les flere nyheter fra iOslo.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere