*Nettavisen* Nyheter.

Truet med terror mot fly

Det som skal ha vært terrortrusler førte til bombealarm på Gardermoen tirsdag kveld. Et SAS-fly ble evakuert og gjennomsøkt med bombehunder.

21.09.05 07:43

Søket med bombehunder er nå avsluttet - uten resultat.

København-flyet SK463 med planlagt avgang fra Oslo Lufthavn Gardermoen klokka 18.10 tirsdag ble innstilt etter en terrortrussel ringt inn til Dagbladets redaksjon like før klokka 18.00. - Dette er terror, dette er terror, skal en mannsstemme ha sagt, ifølge Dagbladet.no. Politiet ble straks varslet.

Fant ingen bombe
Vel 90 passasjerer ble evakuert og cirka klokka 20.30 startet gjennomsøking med politiets bombehunder.

- Søket i flyet ga ikke noe resultat. Det ble heller ikke funnet noe i bagasjen, sier seksjonssjef Hans Holmgrunn ved Gardermoen politistasjon til TV 2 Nettavisen klokka 24.00. Han sier politiet vil etterforske saken videre for å finne ut hvem som sto bak trusselen. Foreløpig har politiet ingen mistenkte.

Ringte Kristiansand
En mystisk telefon til Fædrelandsvennens redaksjon førte også til skjerpet beredskap ved Kristiansand lufthavn Kjevik tirsdag kveld. Cirka klokka 18.23 mottok avisa en oppringing som ble oppfattet å være en trussel rettet mot et fly som skulle lande på Kjevik. Ifølge politiet kan det imidlertid ha dreid seg om et tips til avisa om hendelsene på Gardermoen. En mannsstemme snakket om en terrorhandling mot «SK fra Oslo». SK223 fra Oslo landet uten problemer på Kjevik klokka 19.55.

- Måtte ta på alvor
- Vi har ennå ikke funnet fram til personen som ringte Fædrelandsvennen, men vi tror nå at dette ikke var en reell terrortrussel. Men vi måtte ta det på alvor, sier operasjonsleder Arne Arnesen ved Agder politidistrikt til TV 2 Nettavisen. Politiet rykket ut til Kristiansans lufthavn Kjevik for å observere, men kunne etter en stund avblåse aksjonen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Flytrafikken på Kjevik går som normalt. Det er ingen kanselleringer, sier vaktsjef Øystein Svaland hos Avinor på Kjevik til TV 2 Nettavisen klokka 20.30.

København-fly evakuert
Også på Gardermoen gikk flytrafikken som normalt i kveld, bortsett fra evakuering og kansellering av SAS-flyet til København.

- Alle passasjerene, vel 90 personer, er nå evakuert og flyet skal gjennomsøkes, uttalte seksjonssjef Hans Holmgrunn ved Gardermoen politistasjon mens politiet ventet på bombegruppa fra Oslo. Flyet var da tauet bort til den såkalte rusegropa på rullebanen.

Passasjerere som ikke skulle med flyet til København, merket lite til trussel-dramaet.

Andre dag med bombesøk
Også mandag oppstod en sikkerhetssituasjon på Gardermoen, da enmistenkelig pakke ble funnet utenfor teminalbygningen.

Informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn Gardermoen legger ikke skjul på at slike situasjoner er uønsket.

- Det er kjedelig at vi får slike trusler som dette mot oss, og først og fremst er det kjedelig at passasjere utsettes for dette, sier han til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag