RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Jørgen Berge/TV 2 Nettavisen

Truet til seg DNA-analyse

Sist oppdatert:
Riksadvokaten truet Rettsmedisinsk institutt med å ta bort pengestøtten dersom de ikke foretok en DNA-analyse i NOKAS-saken.

18. januar i fjor plukket politispanere i all hemmelighet opp sigarettsneiper og flasker utenfor huset til Johnny Thendrup i Oslo før han var blitt siktet i NOKAS-saken.

Rettsmedisinsk institutt stilte spørsmål ved om materialet var innhentet på lovlig vis, og nektet av etiske årsaker å foreta analysene.

Truet
I et brev til Rettsmedisinsk institutt TV 2 Nyhetene har fått tilgang til mer enn antyder riksadvokat Tor-Aksel Busch at saken ville få konsekvenser dersom analysene ikke ble foretatt

- Saken er meget alvorlig og haster. (...) For å unngå eventuelle misforståelser i ettertid tillegges at Riksadvokaten i så fall ser seg nødt til å ta problemstillingen opp med Justisdepartementet. Det fremstår som mer enn problematisk at instituttet mottar grunnfinansiering fra departementet for sitt arbeide med DNA-analyser innenfor justissektoren, og deretter synes å foreta en rettslig vurdering i forhold til «lovverket» etter at kompetent påtalemyndighet har vurdert bevisinnsamlingens lovlighet, skriver Tor-Aksel Busch.

- Man trenger ikke være paranoid for å se at her ligger det direkte trusler. Hvis ikke instituttet gjør som vi ønsker så vil det kunne få ressursmessige konsekvenser og det er meget uheldig, sier professor i medisinsk etikk ved Universitetet i Oslo, Jan Helge Solbakk til TV 2 Nyhetene.

Uavhengig institusjon
Analysene fra Rettsmedisinsk institutt i Oslo er ofte avgjørende bevis i norske rettssaler. Instituttet er tilknyttet Universitetet i Oslo og skal opptre som sakkyndige uten tilknytning til noen av partene i en sak.

- Rettsmedisinsk institutt har vært en frittliggende og uavhengig institusjon som ingen har instruksjonsmyndighet over og det har vært en garanti for rettssikkerheten. Det er urovekkende når noen som ikke har myndighet med trusler forsøker å få en til å gjøre undersøkelser som ikke kan gjøres ut fra gjeldene lovverk, sier Solbakk.

Analysene ble seinere gjennomført. Men i analysen blir det gjort klart at denne ble foretatt uten at Rettsmedisinsk institutt kunne stå inne for lovligheten av innhenting av materialet.

- Rettsmedisinsk institutt vil i fremtiden ikke etterkomme slike anmodninger. Justisdepartementet og eventuelt Stortinget må snarest sørge for at loven på dette punkt blir klarere, sier Solbakk.

Riksadvokat Tor Aksel Busch er på ferie og var i dag ikke tilgjengelig for kommentar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere