*Nettavisen* Nyheter.

Trump etter Brussel-terror: - Vi har et problem med muslimer

PROVOSERER MUSLIMER: Republikanernes fremste presidentkandidat Donald Trump mener moskeer må overvåkes. Uttalelsene kommer i kjølevannet av terroren i Brussel hvor Islamsk Stat har påtatt seg ansvaret. Minst 34 personer skal være drept.

Presidentkanditaten provoserer igjen etter at minst 34 personer er drept og nesten 200 ble skadet.

23.03.16 00:15

Republikanernes fremste presidentkandidat Donald Trump har tidligere måttet tåle mye kritikk etter at han uttalte at han ville forby muslimer innreise til USA.

Etter terroraksjonen i Brussel tirsdag går han på nytt i strupen på muslimer i hele verden.

Nederst i artikkelen kan du se faktaboks.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060.

Klikk på bildet for å forstørre.

TRYKK HER FOR STØRRE BILDE. Det brøt ut full panikk og kaos etter at bombene ble sprengt. Foto: Ntb Scanpix

- Bør overvåke moskeer

- Helt ærlig, vi har et problem med muslimer, og det er et problem at muslimer kommer til USA, sier han i et intervju med Fox Business, gjengitt av The Independent.

Her er oversikt over de viktigste hendelsene i Brussel-terroren.

I samme intervju uttaler han også at Vesten har et problem med muslimer.

- Myndighetene bør overvåke moskeer og undersøke hva som foregår i dem. Enten vi liker det eller ikke må vi få kontroll over hva som skjer i moskeene. Angrepene i Brussel er ikke akkurat gjort av svensker, sier Trump med et tydelig stikk til den muslimske delen av verden.

Klikk på bildet for å forstørre.

MISTENKT: Zaventem Airport i Brussel. Mannen til høyre er etterlyst av politiet. De to mennene til venstre er trolig selvmordsbombere, ifølge belgiske myndigheter. Foto: Politiet / AP / NTB scanpix

Fant IS-flagg i razzia

Det skal også ha blitt ropt på arabisk etter at skudd ble avfyrt i forbindelse med terroraksjonene.

Det er ennå ikke bekreftet hvilken bakgrunn de mistenkte terroristene har, men terrororganisasjonen Islamsk Stat (IS) har påtatt seg skylden for Brussel-terroren.

Klikk på bildet for å forstørre.

TRYKK HER FOR STØRRE BILDE. Dette bildet av den utbombede t-banevognen er postet i sosiale medier.

Det skal også ha blitt funnet IS-flagg og spikerbomber i et hus som ble gjennomsøkt etter terroraksjonen.

Ingen norske skal ha blitt skadd under terroraksjonen i Brussel.

Tirsdag ble det også kjent at Oslo politidistrikt går tilbake til generell bevæpning, noe som betyr at alle politipatruljer er bevæpnet. Det er også beordret mer synlig politi på symbolsteder som T-banen, Stortinget, Slottet og den belgiske ambassaden.

Eksperter uttaler at selvmordsmetoden som ble brukt på flyplassen er ny. De mistenkte terroristene skal ha hatt bombene i bagasjen og fraktet dem på traller da de ankom flyplassen i taxi.

Minst 34 drept

Trump uttaler også at Brussel en gang var en fredelig by, men nå ser ut som et katastrofeområde. Etter terrorhandlingene ble trusselnivået i Belgia høynet til maks nivå.

Tirsdag gikk flere bomber av på flyplassen i Brussel og på T-banen. Minst 34 mennesker skal ha blitt drept i de to aksjonene. Nær 200 mennesker skal også ha blitt skadd under terrorangrepene.

I et annet intervju gjort av Fox & Friends, også det gjengitt av The Independent, uttaler Trump følgende:

- Vi er for avslappet og naive, og må gå mer drastisk til verks mot IS.

FAKTA OM TERROREN I BRUSSEL:

* To eksplosjoner rammet avgangshallen i Brussel lufthavn Zaventem like før klokka 8 tirsdag morgen.

* Rundt klokka 9 ble metrostasjonen Maelbeek rammet av en eksplosjon. Stasjonen ligger i nærheten av EUs hovedkvarter.

* Politiet tror bombene ble utløst av selvmordsbombere.

* Overvåkingsbilder fra flyplassen viser tre mistenkte som tar seg inn på flyplassen med bager på bagasjetraller. Belgiske myndigheter mener tredjemann løp fra stedet etter de to eksplosjonene. Vedkommende er etterlyst.

* En bombe som ikke ble detonert, er uskadeliggjort på flyplassen.

* Dødstallene er ennå uklare. Belgias helseminister sier elleve personer ble drept av bombene på flyplassen. Brannvesenet setter tallet til 14. Brussels ordfører Yvan Mayeur sier 20 ble drept på metrostasjonen.

* I tillegg er omkring 200 såret, ifølge tall fra Mayeur og brannvesenet. Tilstanden er alvorlig for mange. Minst en av bombene på flyplassen skal ha inneholdt spiker.

* Ekstremistgruppa IS har tatt på seg skylda for terrorangrepene. Belgisk politi understreket tirsdag at det ikke er bekreftet at IS står bak.

* Tirsdag var det politiaksjoner over hele Belgia i etterkant av angrepene. Flere vitner avhøres, opplyser lederen for den belgiske påtalemyndigheten, Frederic Van Leeuw.

* I en aksjon i bydelen Schaerbeek nordøst i Brussel ble det funnet et IS-flagg og en spikerbombe.

* Brussel internasjonale lufthavn Zaventem holder stengt også onsdag.

* Alle Brussels togstasjoner ble stengt etter angrepene. Sentralstasjonen i Brussel holdes stengt inntil videre, men øvrige stasjoner ble sent tirsdag ettermiddag åpnet for trafikk. Soldater er utplassert for å sørge for sikkerheten. Trusselnivået i Belgia er hevet til høyeste nivå.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag