RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Trygdesjokk om innvandrere

Sist oppdatert:
En ny undersøkelse slår beina under det mange politikere hevder, at Norges behov for arbeidskraft løses ved mer innvandring.

For en svært høy prosentandel førstegenerasjons ikke-vestlige innvandrere havner nemlig på trygd jo lenger de bor i Norge. Det viser en undersøkelse gjort av samfunnsøkonom og doktorgradsstipendiat Tyra Ekhaugen ved Frisch-senteret i Oslo, skriver Aftenposten.

Undersøkelsen omfatter alle de 173.613 voksne som innvandret til Norge i perioden 1956-1996, og det er lagt særlig vekt på dem som kom mellom 1992 og 1996. Konklusjonen er at norsk integreringspolitikk de siste 10-20 årene har vært alt annet enn vellykket.

Etter fem år i Norge mottok nemlig 60 prosent av flyktningene som kom i 1992-96 en eller annen form for trygd. Av ikke-vestlige innvandrere som kommer hovedsakelig på grunn av familiegjenforening mottar 36 prosent trygd. Blant vestlige innvandrere er tallet 18 prosent. Til sammenligning mottar 27 prosent av dem som er født i Norge trygd, men denne gruppen er eldre enn alle grupper innvandrere.

- Det ser ut til at det er barrierer i arbeidsmarkedet som gjør at innvandrere sliter. Dersom deres ressurser utnyttes bedre, kan det godt være at vi kan få i pose og sekk ved at Norge kan motta flere innvandrere av humanitære hensyn og samtidig få redusert forsørgelsesbyrden. Forhåpentlig vil også innføringen av introduksjonsstønad bidra i positiv retning, sier Ekhaugen til Aftenposten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere