RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX

Trygge i Longyearbyen

Sist oppdatert:
Gleden var stor da de fire studentene som var savnet på Svalbard, ankom Longyearbyen i natt. To av dem ble fraktet videre til sykehus.

To av studentene ankom Longyearbyen med helikopter like over midnatt.

De to andre studentene ble fraktet med snøscooter til Longyearbyen og var framme mellom klokka ett og to natt til torsdag.

Studentene ble funnet av redningsmannskaper onsdag kveld.

Begge de to studentene som ble hentet med helikopter til Longyearbyen ble fraktet videre til sykehus. Den ene av de to, en nordmann, hadde fått lettere skader i en skulder.

- Den andre personen fikk også tilbud om en rutinesjekk i og med at de har tilbragt så lang tid ute, forteller Frigg Jørgensen til TV 2 Nettavisen.

Ferden med helikopter gikk uproblematisk, men studentene måtte transporteres i dårlig sikt rundt to mil fra leiren til helikopteret. Turen med snøscooter gikk over flat hav-is og ble regnet som udramatisk.

- Gledesscener
Noen familiemedlemmer til studentene var onsdag kveld kommet til på Svalbard. Andre var på vei til øya i løpet av natten.

- Det var selvfølgelig gledesscener da studentene ble funnet, fortsetter Jørgensen.

24 år gamle Vegard Haukeland, som fikk skulderen ut av ledd i isødet, ble møtt av sin mor på flyplassen i Longyearbyen rett etter midnatt natt til torsdag.

- Jeg er uendelig glad for å få gutten min tilbake, sier 24-åringens mor Gro Bjartveit til NRK.

Også Kristian Holms far Ragnar hadde tatt turen til Svalbard for å gjenforenes med sin sønn.

- Vi har hatt to forferdelig harde døgn. Nå er vi bare utrolig lettet, sier han til Dagbladet.

Ringte hjem
Svenskene David Andersson (24) og Anders Bennitz (24) var de to andre i gruppen på fire studenter som satt fast i to lange døgn 130 kilometer nordøst for Longyearbyen. Andersson ringte klokka 01.30 natt til torsdag til sine foreldre.

- Jeg har det bra, og er uskadd. Jeg har tenkt på dere hele tiden, sa sønnen.

Foreldrene Pege og Gudrun Andersson var da på Tromsø flyplass, og fortsatte natt til torsdag reisen til Svalbard for å møte sønnen.

- Jeg ble bare glad. Jeg gråt da jeg sjekket inn på flyet til Tromsø, men nå er alt bare glede, sa Pege Andersson til VG før han forlot Tromsø.

Ingen av hovedpersonene ønsket å si noe til et tallrikt pressekorps som var møtt opp, melder NTB.

Fikk øyekontakt
En spesialtrent breredningsgruppe gikk på ski inn til de fire savnede studentene. Breområdet var svært farlig og sikten dårlig.

- Mannskapene har sett tre oppegående personer og et telt. Gruppen er omlag 400 meter fra dem, og har hatt kontakt via signalbluss, sa Frigg Jørgensen til TV 2 Nettavisen klokka 20.45 onsdag.

De fire studentene, to norske og to svenske i 20-årene, var savnet siden mandag kveld. Signaler fra nødsenderen deres gjorde at letemannskapene kunne konsentrere letingen til et avgrenset område.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere