RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tryggere togreiser med mobilnettt

Foto: NSB
Sist oppdatert:
Statsråd Torild Skogsholm åpnet onsdag et nytt, digitalt kommunikasjonssystem for tog som skal øke sikkerheten på jernbanenettet.

Samferdselsministeren klippet snora for jernbanens nye, digitale kommunikasjonssystem GSM-R på det nye operasjonssentret for GSM-R på Marienborg i Trondheim.

- Sikrere og smidigere
Statsråd Skogsholm la ved åpningen vekt på at GSM-R betyr økt sikkerhet og på sikt en mer effektiv jernbanedrift og smidigere trafikkavvikling. Jernbanedirektør Steinar Killi viste til at Jernbaneverket er en av de første i Europa til å ta i bruk systemet, som på sikt kan utvikles til bruk på en rekke områder som vil effektivisere driften av jernbanen.

Fra 1. desember i fjor er GSM-R ferdig utbygd og i bruk på 40 prosent av det norske jernbanenettet. Utbyggingen fortsetter for fullt og alle vesentlige jernbanestrekninger skal innen utgangen av 2006 være dekket med GSM-R, heter det i en pressemelding fra Jernbaneverket.

Alle tunneler
I første omgang gir systemet en sikker nødkommunikasjon mellom togleder og lokfører. GSM-R blir første mobilnett som bygges ut med full dekning langs sporet og i samtlige tunneler. GSM-R vil etter hvert erstatte flere andre kommunikasjonssystemer som brukes i jernbanedriften i dag.

Siden byggestart i september 2003 er GSM-R innført på Nordlandsbanen, Meråkerbanen, Rørosbanen, Raumabanen og deler av Dovrebanen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere