STORTINGET (Nettavisen): Trygve Slagsvold Vedum (38) ler så han rister. Senterpartiets leder klarer nesten ikke slutte å le.

- Jeg er arvelig belastet, sier han lattermildt. En latter som nærmest er blitt hans varemerke.

Men Slagsvold Vedum har også god grunn til å være fornøyd. For på meningsmålingene har Senterpartiet nådd historiske høyder den siste tiden.

- Det har ikke vært valg ennå, men klart det er veldig motiverende, smiler han.

Nettavisen har møtt Senterpartiets leder i Det store intervjuet, der han snakker om latteren, regjeringsmakt og sitt møte med USAs førstedame.

- Vokste opp med fengselsfugler

Slagsvold Vedum vokste opp på familiegården Bjørby på Ilseng i Stange kommune, med en far som barnebokforfatter og en mor som lærer. Og med Ilseng fengsel om nærmeste nabo.

- Det er sikkert noen som leser denne artikkelen, som har vært mine naboer i tre uker. Jeg har hatt veldig mange naboer, forteller han, og ler høyt.

Gunnar Stavrum: Han er Norges Donald Trump

- Jeg har sett mange karer med bag, litt molefunkne på vei inn - og litt glade på vei ut. På fredagskvelden hørte jeg varslingen da de måtte inn å legge seg. Jeg synes nesten synd på dem, humrer Slagsvold Vedum.

Han beskriver oppveksten på Ilseng som bra. I nærkontakt med fengselsfuglene.

- Siden vi bodde ved fengselet, så pigget fangene dekk på låven vår. Jeg har vokst opp med fengselsfugler rundt meg, bokstavelig talt. Det er egentlig ganske trivelig. Når det kom fanger så hadde de ofte med seg brus og godteri, som de skulle gi til den lille gutten som var meg. Så jeg har egentlig et positivt forhold til fengsel, men det kan jo misforstås noe veldig.

Den smittende latteren runger på kontoret hans. Alle ler. Rådgiveren, sekretæren, journalisten og fotografen.

- Ilseng var en fin plass å vokse opp på. Du har fengselet og landbrukskulturen, og det du lærer er at det er mye refleksjon, men også tydelig tale. Samtidig er hedmarkinger litt underfundige og forsiktige, beskriver tobarnsfaren.

Han sier han er glad for at han vokste opp i en praktisk kultur.

- Der er jeg også veldig heldig nå, at jeg får være stortingsrepresentant, men samtidig får lov til å være bonde der du driver med det praktiske og kjører maskin. Jeg liker den kombinasjonen, sier Slagsvold Vedum.

Les også: Rekordmåling for Senterpartiet

- Tar ikke seieren på forskudd

38-åringen ler mye, men bak all latteren skjuler det seg også en mer alvorspreget hedmarking. For det er mye som nå står på spill for Senterpartiets yngste partileder noensinne.

- Slik det ligger an nå, er det gode muligheter for et regjeringsskifte. Men velgerne har ikke stemt ennå, så jeg tar ikke seieren på forskudd, sier han beskjedent, men tydelig kampklar.

Det som er sikkert, er at det er svært jevnt på meningsmålingene. Men på flere av målingene har Senterpartiet hatt flertall med Arbeiderpartiet. Dermed kan drømmen bli virkelighet for gårdbrukeren på Løvebakken.

- Hvorfor tror du politikken deres slår så godt an?

- Jeg tror det handler veldig mye om at vi har vært tydelige. Vi har vært tydelige på at vi ønsker tjenester nær folk, at vi ikke har tro på at politisentraliseringen er det smarteste, at vi ønsker et sterkt heimevern og at vi er mot tvangssammenslåing av kommuner, sier han, og påpeker:

- Selvfølgelig er folk også uenig med oss, men jeg tror det er viktig for et politisk parti å være tydelig og si hva vi mener, og så er det folk som til sjuende og sist bestemmer om de er enige med de verdiene vi står for - og vi opplever at flere og flere deler dem.

Les også: Senterpartiet dobler oppslutning på studentenes partibarometer

SE VIDEO: Slagsvold Vedums latter, dans og den gangen han fikk nei fra selveste Michelle Obama:

- Har ikke snudd kappa etter vinden

- Men flere kritiserer dere for å være populistiske?

- Før ble vi beskyldt for å være bakstreverske, og nå er det populisme. Det er veldig artig egentlig, for det er de samme som sier det, og bakstreversk er jo det motsatte av populist. Vi har fått veldig mange stempler, svarer Slagsvold Vedum, og ler godt.

- Men en definisjon av populisme er at man setter elitene i byen opp mot landsbygda. Er det ikke akkurat det dere gjøre?

- På 1970-tallet hadde populisme en positiv klang, men slik populisme er blitt definert de siste årene, så handler det om at du bare skifter standpunkt fordi du tror det er lurt. Det har vi ikke gjort. Vi har ment det samme hele tiden. Det er ikke slik at vi har snudd kappa etter vinden, det er vinden som har snudd, sier Slagsvold Vedum, og understreker:

- Det er det jeg synes er feil med politikken, at man bare skal finne på noe nytt, fordi man kanskje skal få stemmer. Jeg tror ikke det er sånn det funker. Det skal ganske mye til for å få den troverdigheten for å få stemmer, da må det være troverdig at du mener det over tid.

- Vil dere bare ha det slik det alltid har vært, og ikke ha endringer?

- Det vil alltid skje endringer, men med dagens regjering når det gjelder kommunesammenslåing, så virker det som om det bare er endring som er målet, uten at man ser på hva slags problem man skal løse, sier han.

Miljøpartiet de Grønnes talsperson, Rasmus Hansson, har også angrepet Senterpartiet ved å sammenligne dem med USAs omstridte president.

- Som Trump, står Sp og Frp for en sneversynt og bakoverskuende politikk, sa Hansson, og hevdet at de satte grupper opp mot hverandre.

Men selv synes Slagsvold Vedum at sammenligningen er merkelig.

- Det er veldig forunderlig. Jeg tror jeg har blitt sammenlignet med både den amerikanske og den russiske presidenten. Men livet er for kort til å tenke for mye på det, sier han, smiler og kikker raskt på mobilen.

Les også: MDG mener Frp og Sp ligner Putin og Trump

- Dette er jo ikke en idrettsgren

Han hever hodet stolt, og forteller at Senterpartiet, som tidligere het Bondepartiet da det ble stiftet i 1920, nå også opplever medlemsvekst.

- Frykter du at dere har kommet for tidlig i form før valget?

- Vi kan ikke tilpasse budskapet etter når vi skal si det. Vi må bare si det vi mener, vi. Vi kan ikke la være å si det i januar, fordi det skal bli populært i mars. Det går jo ikke an, sier Slagsvold Vedum, og ler godt.

Men han stiller seg samtidig undrende til stadig vekk å få akkurat dette spørsmålet.

- Dette er jo ikke en idrettsgren. Jeg skjønner at det kan være gøy å skrive om, men til sjuende og sist så handler det ikke om vi er for tidlig eller for sent i form. Politikk er jo en interesse- og verdikamp, og når det blir litt for mye spill, drukner det litt hvilke saker du kjemper for, mener han.

Selv er han mest opptatt av sitt andre hårete mål, i tillegg til å kapre regjeringsmakt fra høsten av. Slagsvold Vedum vil gjøre Senterpartiet til Norges tredje største parti, og da større en Fremskrittspartiet (Frp).

- Tror du dere vil klare å gå forbi Frp allerede i høst?

- Vi satt oss som langsiktig ambisjon at vi skulle klare det i 2019, for da vi sa det lå vi på rundt fem prosent på målingene. Det var jo veldig ambisiøst da, men slik målingene ligger an nå så ligger vi veldig jevnt. Derfor tror jeg det er fullt mulig, sier Slagsvold Vedum optimistisk.

Han understreker imidlertid at det viktigste er å få gjennomslag for saker.

- Det er derfor vi vil bli tredje størst. Frp har dessverre vist seg å være et veldig sentraliserende parti når de sitter i regjering. Selv på drivstoffavgifter greide de å øke avgiftene mer på ett år enn på åtte rødgrønne år. Det tror jeg det var veldig få som stemte Frp som trodde, at de skulle klare å sette avgiftsrekord, hevder partilederen.

Les også: Sandra Borch klar til kamp: - Vi skal reversere denne tvangsbruken

- De må få lov til å slappe av

Han mener Norge rett og slett styres i feil retning med Erna Solberg på statsministerkontoret.

- Det som er viktig for oss, er å få snudd den kursen som er lagt, som er en kurs for større sosiale og geografiske forskjeller. Vi er uenig i de prioriteringene som dagens regjering har gjort, og mener at de nå må få lov til å slappe av og kose seg på Stortinget, sier Slagsvold Vedum.

Og for å endre kursen, vil han altså selv ha en hånd på rattet. Sammen med Ap-leder Jonas Gahr Støre.

- Den største muligheten for å få til en endring, er ikke bare å sitte på Stortinget, men å sitte i regjering. For da setter du dagsorden på en helt annen måte. Senterpartiet har en tradisjon for å søke makt og ta ansvar, for vi vet at det er mange store og små beslutninger som til slutt utgjør en forskjell, sier Slagsvold Vedum til Nettavisen, og legger til:

- Men regjeringsmakt er bare et middel. Det er mange som har vært i posisjoner og ikke har fått gjort noen ting, og da er det ikke noe poeng.

- Men det går da ikke så ille med Norge under Solbergs ledelse?

- Nei, det skulle bare mangle. Norge er et fantastisk land, men det er hovedkursen til Høyre og Frp vi er uenig i, som betyr en veldig sentralisering. Vi har hatt tro på nærhet, mens regjeringen har hatt tro på stordrift. Det betyr også et større byråkrati, og vi ser at det i direktorat og departement har blitt over 1000 flere ansatte med Frp i regjering.

Les også: Sp får ingen støtte til mistillitsforslaget mot statsråd Vidar Helgesen (H)

- Listhaugs ord ville jeg ikke brukt

Han viser også til at regjeringen har gitt landets 50 rikeste et skattekutt på cirka én milliard kroner.

- Samtidig har pendlerne fått skatteskjerpelser og landets pensjonister får ikke lenger pensjonsutbetalingen sin på papir. Det synes jeg er smålig, og et symbol på hvem du har prioritert, sier Slagsvold Vedum, tydelig irritert.

- Er det noen statsråder som har skuffet deg ekstra mye?

- Det er et skummelt spørsmål, egentlig. Det er vel helheten som teller, sier han, og kikker bort på sin rådgiver som sitter ved siden av.

- Vi hadde vel ikke så store forventninger, skyter hun inn.

Sp-lederen ler - og ler, før han sier seg helt enig med henne:

- Det er det beste svaret. Vi hadde ikke så høye forventninger, så da er det vanskelig å bli skuffet.

- En av de som har fått mye oppmerksomhet, er innvandring- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Liker du hennes retorikk?

- Hun hadde den samme retorikken da hun var landbruksminister, men det skapte mindre konflikter da det handlet om kuer enn når det handler om folk. Det som er noe av problemet med retorikken, er at den noen ganger overskygger politikken. Så en del av de ordene ville ikke jeg ha brukt. Jeg er veldig redd for en retorikk som bygger opp om motsetninger i stedet for å bygge ned, og som statsråd har du et spesielt ansvar for det, vektlegger Slagsvold Vedum.

Ordknapp om SV

Han har mye på hjertet om dagens regjering, men på spørsmål om Senterpartiets tidligere regjeringspartner SV, blir han mer ordknapp.

- Både SV og KrF har hatt en del utfordringer på hva de sjøl vil, så de får ta sine valg, men vi ønsker en Senterparti-Arbeiderparti-basert regjering, slår Slagsvold Vedum fast.

- Er det da helt utelukket at SV eller KrF er med i den regjeringen?

- Vi har regjert med mange partier, men da må de være enige i den kursen vi legger når det gjelder sentralisering, det å se hele landet og å ha en ansvarlig og anstendig innvandringspolitikk, sier han.

- Men dere var i regjering med SV forrige gang. Synes dere det ikke fungerte så bra siden dere nå bare går for Ap?

- SV har sine diskusjoner, og så har vi bare vært tydelige på hva vi ønsker, svarer han, uten at han ønsker å utdype det ytterligere.

Slagsvold Vedum utelukker samtidig at det er aktuelt for Senterpartiet «å bytte side helt», og regjere med Høyre i en sentrumsregjering etter valget.

- Det er helt uaktuelt nå. Med Erna Solberg og Jan Tore Sanner i spissen, så har sentralisering vært den store fellesnevneren for deres politikk. Men klart hvis Høyre endrer kurs og mener helt andre ting en gang i framtida, så kan jeg ikke utelukke det for alltid, sier han.

Gunnar Stavrum: Senterpartiet er de beste politiske hestehandlerne

- Men hvilken statsrådpost kunne du tenke deg selv?

- Det får vi ta etter hvert. Det er helheten som teller i en regjering og hvis vi går i regjering må man finne et kollegium som i sum er bra, sier Slagsvold Vedum hemmelighetsfullt.

- KrF-leder Knut Arild Hareide har også trukket deg fram som en mulig statsministerkandidat. Er det en liten drøm for deg?

- Jeg mener sånne runder er helt overskyggende for politikken. Jeg synes det er en avsporing av debatten, og blir igjen bare spill. Nå ønsker vi en Senterparti-Arbeiderparti-basert regjering, og da er det helt naturlig at det største partiet får statsministeren, sier han.

Les også: Anne Enger: Senterpartiet må i regjering – og det haster

- Nysgjerrighet for dikt

Men selv om den muntre hedmarkingen ikke drømmer om å bli statsminister nå, var det et annet yrke Slagsvold Vedum drømte om tidlig. Nemlig å bli bonde som sin far og bestefar.

- Det bestemte jeg meg for da jeg var ganske liten. Jeg ble tatt med på gårdsarbeidet av bestefaren min. Jeg har trivdes med det hele tida, og har sett opp til de karene som jobbet med det, forteller han.

Han så også opp til sin forfatterpappa, Trond Vidar Vedum, som har gitt ut en rekke bøker. Både barnebøker, fagbøker og skjønnlitteratur.

- Det har vært mye høytlesing hjemme fra jeg var liten, fra dikt til klassiske noveller. Så jeg har blitt fortrolig med tekster, og det å kunne reflektere litt rundt det. Spesielt for en del karer, tror jeg, kan det føles nesten som litt intimt. Men jeg er veldig glad for at jeg har fått den nysgjerrigheten for dikt og lyrikk, sier Slagsvold Vedum, og mimrer tilbake til lyden av farens tasting på skrivemaskinen om natta.

- Jeg har vokst opp med den lyden, og jeg husker spesielt en gang da han hadde fått datamaskin og de ringte fra skolen fordi jeg hadde brukket armen. Da satt han hjemme og fryktet at han hadde mistet et barnebokmanus. Da var det ikke til sykehuset først, men først gjennom PC-en, forteller han, og ler med hele ansiktet.

- Jeg var en liten særing

Etter den trygge oppveksten på familiegården, valgte den unge Slagsvold Vedum å utdanne seg som agronom ved Jønsberg landbruksskole. Han studerte først realfag, men nysgjerrigheten for statsvitenskap ble så stor at han endte på Blindern etter førstegangstjenesten i militærpolitiet.

- Når begynte du å engasjere deg politisk?

- Jeg har vært det hele veien, fra jeg var bitte liten. Jeg var egentlig en litt særing da jeg var liten, og var interessert i politikk fra barneskolen av. Det er nesten rart at det går an, sier han.

Hans foreldre var nemlig ikke politisk aktive, men faren var Venstre-mann. Den gangen.

- Der har verden gått framover. Han har skiftet parti. Det er én mindre Venstre-mann.

Latteren runger igjen på stortingskontoret.

- Fordelen med Venstre-folk er at de skifter standpunkt hver eneste dag, så det er bare å ta dem på riktig tidspunkt. Men nå tror jeg faren min er fanget, ler han.

Et av hans første politiske minner, er fra da grendeskolen på Ilseng ble truet med nedleggelse.

- Jeg gikk også i demonstrasjonstog mot GATT (General Agreement on Tariffs and Trade, red. anm), og i oppkjøringen til EU- og EØS-kampen, var jo Senterpartiet veldig tydelig. Da var det lettere også å engasjere seg i partiet.

- Var partivalget enkelt for deg?

- Det var jo tydeligvis det. Hjemme var Venstre et like aktuelt parti, men det var nærskoleskoledebatten og EU-kampen som gjorde at jeg meldte meg inn i partiet, forteller Slagsvold Vedum.

Les også: Senterparti-lederen lover sentraliseringsstopp - og lokalsykehus over hele landet

- Så aldri for meg som leder

Som 13-åring troppet han opp på sitt første kurs i Senterparti-regi, og siden den gang har det ballet på seg med ulike politiske verv. Han representerte partiet i Hedmark fylkesting i seks år, og i 2002 ble han leder i Senterungdommen. 27 år gammel ble han valgt inn på Stortinget.

Han var også landbruksminister i Jens Stoltenbergs andre regjering. Og våren 2014 kunne han smykke seg med det øverste vervet i partiet, da han ble historisk som Senterpartiets yngste leder noensinne, 35 år gammel.

- Jeg tok jo over i ung alder, men jeg tror jeg har fått en del erfaring gjennom en del krevende runder internt i eget parti. Så tror jeg at jeg har sett litt av livets ulike sider på veien, sier han, og påpeker:

- Jeg tror du aldri kan bli helt moden for en slik oppgave, du må ta den når den kommer. Men jeg hadde en ganske klar tanke om hva jeg skulle gjøre hvis jeg ble valgt.

- Var du i tvil om du skulle ta lederoppgaven?

- Det som var fordelen var at jeg i forkant var veldig avslappet på om jeg skulle få den eller ikke. Det tror jeg er en veldig stor fordel, for jeg tror en del blir altfor ivrig på å få rollen. Gjennom det så spiller man så mye at man mister perspektivet og skaper unødvendig konflikter, mener Slagsvold Vedum, som aldri hadde sett for seg som partileder.

- Det å bli partileder var en av de rollene jeg aldri så for meg at jeg skulle ha. For det så jeg på som en så krevende fase. Jeg har fått følge en del partiledere på tett hold, både Åslaug og Liv Signe, og har sett hvor krevende det kan være. Så det var ikke det jeg hadde størst ambisjoner om å bli, vedgår partilederen.

- Vondt av Åslaug og Liv Signe

Det stormet som kjent rundt tidligere Sp-leder Åslaug Haga, da det ble avslørt at hun ikke hadde meldt fra om utleie av et privat stabbur. Til slutt valgte Haga å gå av som statsråd og partileder i 2008, av helsemessige årsaker. Arvtakeren Liv Signe Navarsete møtte også på kritikk, da hun som statsråd mottok smykker i gave, uten å registrere det.

- Det er veldig nådeløst, og det er sånn det er hvis du er partileder. Hvis det dukker opp enkeltsaker, blir det så voldsomt i den rollen. Hvis du hadde vært sjef i Nettavisen, hadde det kanskje vært en notis, mens i politikken så ganges det opp med hundre, sier Slagsvold Vedum.

Han legger ikke skjul på at han synes noe av kritikken var urettferdig.

- Det er ingen tvil om at noe av kritikken som vi fikk var rett, men så var det andre saker som ble blåst helt ut av alle proporsjoner. Jeg synes det var litt vondt å se på hvordan både Liv Signe og Åslaug til tider hadde det, for det er veldig bra folk i bunn. Men så er politikken forferdelig brutal, og det unner jeg ingen, heller ikke mine politiske motstandere, sier han.

Navarsetes sinne ble også lagt merke til, etter at hun skjelte ut en hjelpepleier og Senterungdommens leder, Sandra Borch.

- Din forgjenger hadde et voldsomt temperament. Har du forståelse for det?

- Det er historie nå. Alle gjør vi enkelthendelser, men i sum synes jeg Liv Signe hørte mange ting om seg selv som hun ikke fortjente i de rundene, sier han forsvarende.

- Mange føler seg overkjørt

Det var noen turbulente år for Senterpartiet. Valgresultatene dalte nedover, fra toppåret i 1993, med en oppslutning på hele 16,7 prosent før Norges EU-nei i folkeavstemningen året etter.

Ved forrige stortingsvalg fikk partiet en rekordlav oppslutning på 5,5 prosent, men nå er det altså opptur for det gamle bondepartiet igjen.

- Mange vil mene at dere surfer på en bølge av misnøye. Gjør dere det?

- Jeg tror veldig mange føler seg oversett, overprøvd og overkjørt av regjeringen, og da blir folk selvfølgelig misfornøyd. Vi har hatt et annet standpunkt, at vi mener det er viktig å høre på folk, men det er ikke slik at vi plutselig begynte å mene det. Vi har ment det over tid at man skal høre på lokalbefolkningen i disse sakene, som i ulvesaken, sier Slagsvold Vedum.

Han mener det spesielle med ulvestriden, var at det ikke handlet om å få til en helt ny rovdyrpolitikk, men å gjennomføre politikken som Stortinget hadde vedtatt. Når ikke det ble gjort, fremmet Senterpartiet tidligere i vår et mistillitsforslag mot miljøminister Vidar Helgesen (H).

- Vi mente han ikke hadde gjennomført Stortingets vedtak. Hadde det vært et annet tidspunkt, så hadde nok han blitt byttet ut. Men nå er det rett før et valg. Det var jo et bredt forlik om ulv på Stortinget som kunne dempe konflikten, men konflikten har aldri vært større, sukker han.

Slagsvold Vedum rister også på hodet av regjeringens kommune-tvang.

- De har spilt så veldig, og sagt at det skal være frivillig, og så har de drevet med alle mulige triks i boka for å tvinge igjennom sin vilje. Da er det ingen tvil om at det er mange som blir misfornøyd og sinte på det. Vi mener til sjuende og sist at lokalbefolkningen skal tas på alvor, og at man ikke skal overkjøre den lokale viljen, sier han engasjert, og understreker:

- Vi mener det er et misbruk av makt.

Les også: Slagsvold Vedum: - Skal bli tredje størst i Norge

- Bonden må tjene mer

Samtidig som intervjuet pågår, demonstrerer tusenvis av bønder i Oslos gater, etter bruddet i jordbruksforhandlingene i forrige uke.

- Et brudd med bøndene må vel være midt i blinken for dere nå i valgkampen?

- Det beste hadde vært at regjeringen hadde fulgt opp Stortingets klare målsetting, der det handler om at man skal kunne ha en levende matproduksjon i hele landet. Problemet i denne perioden er at landbruket er det området der regjeringen har fått gjennomslag for minst saker i Stortinget. Det har vært konstant konflikt, og det er egentlig veldig negativt for en næring, sier den tidligere landbruksministeren.

- Du er jo selv bonde, føler du at du tjener for lite på det slik det er i dag?

- Personlig så har jeg en god inntekt ved siden av, så jeg er ikke representativ sånn sett. Men klart det er veldig krevende og vanskelig å tjene til en anstendig inntekt for en matprodusent, sier han.

Han understreker at man må være villige til å bruke ressurser på bonden, om vi skal ha egen matproduksjon.

- Men hva vil du gi bonden i inntekt om dere får regjeringsmakt?

- Målet er det som Stortinget har sagt, nemlig å tette inntektsgapet. At et årsverk i landbruket skal være som snittinntekten i Norge. Vi har det som mål, sier Slagsvold Vedum, og påpeker:

- Vi tror det er klokt for et land å ha egen matproduksjon, og tror det er veldig sårbart og naivt å basere et land på at man ikke skal produsere mat. I en krisesituasjon er det det viktigste, og så skaper det i tillegg masse arbeidsplasser, sier han engasjert.

Les også: Bøndene starter aksjoner med traktorer

For Senterpartiet er dessuten Brexit, Storbritannias utmelding av EU, gode nyheter. Selv ønsker de å melde Norge ut av handelsavtalen EØS.

- Hvordan skal lille Norge klare seg uten disse handelsavtalene?

- Vi må jo ha handelsavtaler, og det hadde vi før EØS også. Vi vil ikke gjøre noe eksperiment, så vi må ha nye avtaler på plass. Men vi er veldig uenig i det som skjer, at man gradvis flytter mer makt fra Stortinget til et byråkrati i Brussel, som du ikke kan stille til ansvar i valg, sier Slagsvold Vedum alvorlig.

Men noen krav om utmelding fra EØS i neste stortingsperiode, vil ikke komme i eventuelle regjeringsforhandlinger med Arbeiderpartiet.

- Vi må se hvilke muligheter Brexit gir, få slutt på den nesegruse beundringer fra regjeringen for EU og jobbe for en bedre avtale, sier han.

Les også: Ola Borten Moe tror EØS-avtalen ryker

- Mange politikere er for selvhøytidelige

Slagsvold Vedum blir mindre alvorlig, og ler igjen. Hans velkjente latter.

- Latteren har nærmest blitt ditt varemerke. Hvorfor ler du så mye?

- Jeg er i godt humør da, sånn generelt. Dessuten er jeg arvelig belastet. De som har møtt faren min, har egentlig møtt meg når det gjelder latter, sier han, og naturlig nok ler.

- Hvor viktig er humor for deg?

- Humør er viktig, og mangel på selvhøytidelighet. Jeg tror det er litt fort gjort å bli selvhøytidelig i politikken, så det håper jeg folk sier fra om hvis jeg blir. Det å kunne le av seg selv og ikke ta det så tungt, for eksempel når stortingspresidenten kaller deg Slagsmål Vedum flere ganger, at du ser humoren i det og ikke blir fornærmet. Det tror jeg gjør livet bedre, sier han.

- Bruker du humor bevisst i politikken?

- Politikk er veldig personlig, så jeg kan bare være den jeg er. Det er ikke sånn at jeg forteller masse vitser, men jeg er glad i det å møte folk – og folk er jo mer glad i å møte et smil enn å møte surhet eller en knyttet neve. Så jeg tror det hjelper meg i møte med folk, sier Slagsvold Vedum.

- Tenker du at andre stortingspolitikere ofte er for selvhøytidelige?

- Ja, kommer svaret kontant, og latteren setter i gang. Slagsvold Vedum ler høyt.

- Jeg skal ikke si hvem det er, men det å bli indignert på egne vegne, er en egenskap som jeg synes man kan prøve å legge av seg, sier han.

Avvist av Michelle Obama

Hedmarkingen mener flere kunne ha godt av å ta seg mindre selvhøytidelig. Selv gjør han det ved å kaste seg ut på dansegulvet.

- På Wikipedia står det at du er kjent for å være en habil danser?

- Jeg lurer på hvem som har lagt inn det. Jeg håper det er en av dansepartnerne mine, sier han, og ler.

- Slenger du deg ofte ut i valsen?

- Ja, men det er lite vals, og mer gladswing. Jeg er egentlig ikke så flink til å danse, men i det øyeblikket du skjønner at dans bare er glede, og ikke skal være prestasjon, så er det veldig morsomt, sier Slagsvold Vedum, som av den grunn hadde takket nei til å være med på «Skal vi danse» på TV 2.

- Nei, nei, da blir det prestasjon, og da kommer det til å gå galt.

Men en gang tok han likevel en stor sjanse på dansegulvet, og inviterte selveste førstedamen Michelle Obama opp til dans, da USAs president Barack Obama var i Norge for å motta fredsprisen. Og da ble han avvist.

- Hvordan føltes det?

- Det skapte litt glede. Jeg har opplevd det før på dansegulvet, men da jeg snudde meg rundt så sto kronprinsesse Mette-Marit der og hun sa «du får danse med meg, du Trygve». Så Mette-Marit tok ansvar og lot meg få en dans med henne i stedet. Det var jo den ene gangen i livet man kunne få sjansen til å danse med presidentfruen, selv om det var brudd på såkalt god protokoll, men jeg tenkte at det verste som kunne skje var å få et nei, og det fikk jeg, sier han muntert.

- Det er terapi for meg

For Slagsvold Vedum er det også terapi å sette seg på en traktor på familiegården, som han overtok i 2005.

- Får du tid til å gjøre noe gårdsarbeid nå i valgkampen?

- Jeg har litt hjelp, også leier jeg bort litt jord. Men jeg må gjøre noe sjøl, for det er en del av meg. Hvis ikke tror jeg du mister litt av kunnskapen og kontakten med det. Det å sitte på en traktor med såmaskinen å kjøre fram og tilbake, er terapi for meg. Det er nesten meditasjon, forteller han.

Hjemme på gården er også de som betyr mest for ham, hans kone og to barn.

- Jeg er veldig heldig, fordi jeg har to jenter og Cathrine. Jeg tror det er mye mer forståelse nå for det i politikken enn det var for tretti år siden, at det går an å si nei til et møte fordi du skal hjem til en barnehageavslutning, sier han.

- Er du opptatt av å skjerme barna dine?

- Ja, jeg har vært opptatt av det. Det er ulike valg, men de har ikke valgt et offentlig liv, så det får de ta et valg om når de blir store, sier familiefaren.

Han elsker dessuten å være ute i naturen. Sommer som vinter, og da helst i Hedmarksskogene.

- Jeg elsker å stå på ski. Det blir ofte lange turer, og gjerne bratte skiturer nedover. Jeg synes det også er en veldig fin familieaktivitet. Om sommeren liker jeg alt som har med vann å gjøre. Jeg er glad i Mjøsa, båt og bading. Ellers blir det å småordne hjemme på gården, sier han.

- Men får du noe tid til sommerferie i år?

- Ja, jeg skal ha sommerferie, litt i Norge og en tur til Italia. Det unner jeg alle i regjeringen også, at de får seg ferie.

Slagsvold Vedum ler enda mer.