RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tsipras møter kreditorene med nytt forslag

NYTT FORSLAG: Hellas' statsminister Alexis Tsipras møter kreditorene mandag.
NYTT FORSLAG: Hellas' statsminister Alexis Tsipras møter kreditorene mandag.
Sist oppdatert:
Hellas' statsminister håper å sikre en ny gjeldsavtale når han møter landets kreditorer mandag.

Hellas' statsminister Alexis Tsipras håper å sikre en ny gjeldsavtale når han møter landets kreditorer mandag.

Klokka tikker for myndighetene i Aten i innspurten av forhandlingene med EU og Det internasjonale pengefondet IMF. I slutten av måneden forfaller et stort avdrag til IMF, og Hellas trenger nye lånemidler for unngå konkurs.

EU-lederne møtes mandag til ekstraordinært toppmøte i Brussel for å diskutere den greske gjeldskrisen. Foran møtet skal Tsipras ha samtaler med representanter for landets kreditorer EU, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF), den såkalte troikaen.

Den greske statsministeren håper kreditorene skal gå med på et nytt forslag om en gjeldsavtale som han la fram søndag. Forslaget er «gjensidig fordelaktig» for Hellas og EU, ifølge Tsipras.

– Ingen tid å miste
Italias statsminister Matteo Renzi mener forslaget er godt nytt, og at det burde føre til en positiv konklusjon.

– Det vil være et feilgrep ikke å utnytte denne muligheten, sa han på en pressekonferanse sammen med Frankrikes president François Hollande søndag.

Italias statsminister Matteo Renzi mener alt ligger til rette for at Hellas og kreditorene kan inngå en vinn-vinn-avtale.

Hollande påpeker at grekerne og långiverne ikke har tid å miste dersom de skal få til en avtale som sikrer at Hellas blir i eurosonen og hindrer landet i å gå bankerott.

– Hver eneste dag teller. Samtaler og forhandlinger må fortsette, slik at det oppnås en avtale, sa Hollande.

Forsiktig optimist
Louka Katseli, sjefen for Hellas' største bank, er forsiktig optimistisk til muligheten for en gjeldsavtale med landets kreditorer. Noe annet vil være galskap, mener hun.

– Jeg tror fornuften vil seire, og en avtale vil bli inngått, fordi jeg kan virkelig ikke forstå at det er noen grunn til at våre partnere og den greske regjeringens kreditorer ikke skal kunne inngå en avtale, sier hun til BBC søndag.

– Det å gå inn i så ukjente farvann og ta en så stor risiko for en forskjell på to eller tre milliarder, det tror jeg vil være galskap både for eurosonen og for Hellas, sier Katseli, som tidligere var økonomiminister før hun sluttet seg til det venstreradikale regjeringspartiet Syriza.

LES mer: Gresk sentralbank varsler at Hellas kan forlate EU

Vil ikke ha IMF-hjelp
Hellas har i snart fem måneder forhandlet med EU og IMF om utbetaling av drøyt 60 milliarder kroner fra kriselån de tidligere har fått tilsagn om.

Kreditorene er ikke imponert over grekernes reformvilje, og en avtale bør komme på plass mandag dersom grekerne skal kunne gjøre seg håp om nye utbetalinger.

Ifølge Nikos Pappas som er minister uten portefølje i den greske regjeringen, ønsker ikke Hellas mer hjelp fra IMF.

– Jeg er en av dem som mener IMF ikke burde være i Europa. Jeg håper vi finner en løsning uten dem, sa han til avisen Ethnos.

Han hevder videre at IMF har en «agenda som ikke er europeisk», og at EU «kan fortsette uten IMF og deres penger».

LES også: Greske banker blør

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere