Turfølge ble angrepet av isbjørn - får bot på 10.000 kroner

Jakúb Moravec fra Praha i Tsjekkia var glad for å ha kommet fra isbjørnangrepet i live.

Jakúb Moravec fra Praha i Tsjekkia var glad for å ha kommet fra isbjørnangrepet i live. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Lederen for et tsjekkisk turistfølge som ble utsatt for et isbjørnangrep på Svalbard i mars, får 10.000 kroner i bot for manglende isbjørnsikring.

– De hadde ikke iverksatt nødvendige sikringstiltak. Det var bare ett snublebluss, og det ble satt for høyt, så bjørnen kom seg under. De hadde heller ikke isbjørnvakt på det aktuelle tidspunktet, sier assisterende sysselmann Jens Olav Sæther til Svalbardposten.

Det var i morgentimene 19. mars at isbjørnen angrep leiren til turistfølget på seks personer. Den ene tsjekkeren fikk lettere skader i ansiktet og armen og var glad for å ha sluppet fra angrepet i live.

– Jeg våknet da bjørnen sto oppå meg. Den gikk rett mot hodet mitt, sa Jakúb Moravec til NRK etter angrepet.

Isbjørnen som angrep, ble skadeskutt med tre revolverskudd før den ble avlivet. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Isbjørnen ble skadeskutt av tre revolverskudd og måtte senere avlives av personell fra Sysselmannen.

Etterforskningen har tatt nærmere fire måneder. Boten er gitt med hjemmel i Svalbardmiljølovens paragraf 30a, som slår fast at: «Enhver som ferdes utenfor bosettinger (...) plikter å ha kunnskap om sikring mot isbjørnangrep. Det skal iverksettes nødvendige tiltak for å unngå fare for angrep fra isbjørn og for å kunne avverge et slikt angrep (...) og ha egnede midler for skremming og jaging av isbjørn».

Tsjekkeren er informert om forelegget, men det er foreløpig ikke klart om det blir vedtatt. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.