*Nettavisen* Nyheter.

Tusenvis blir mobil-overvåket

I tre år har titusenvis av NetCom-kunders bekjente kunnet følge alle deres bevegelser på internett. Kundene skjønte ikke at de sa ja til å bli overvåket.

Via en nettside hos NetCom har folk kunnet følge bevegelsene til familie, venner og kolleger ved at mobiltelefonen deres kontinuerlig har fortalt hvilken basestasjon den har vært koblet til.

NetCom innrømmer nå at informasjonen til mobil-abonnentene har vært for dårlig og at mange trolig ikke har skjønt at de er blitt overvåket.

Aftenposten testet selv systemet på en av sine journalister. Dette var den eneste informasjonen han fikk: «Du har mottatt en Buddy-invitasjon fra (mobilnummer). Svar på denne meldingen med JA og navnet på den som inviterte». Det fremgikk altså ikke hva tjenesten går ut på eller hvordan han kunne melde seg av, heller ikke at det var NetCom som var avsenderen.

Informasjonssjef Ove Skåra i Datatilsynet er svært skeptisk til den mangelfulle informasjonen fra NetCom.

- Det er stor fare for at folk sier ja til noe de ikke kjenner rekkevidden av. Jeg frykter at mange har latt seg overvåke, uten at de har visst om konsekvensene av samtykket de har gitt, sier Skåra til Aftenposten. Han peker også på at andre uten problemer kan innføre overvåkingen på intetanende kunders mobiltelefoner, dersom den ligger ubevoktet et øyeblikk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag