RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(STIGA)

Tusenvis kvestet av gressklipperen

Sist oppdatert:
Hvert år skader flere tusen nordmenn fingre eller tær i gressklipperen. Mellom 60 og 80 får alvorlige skader.

Flere av oss tar mer enn gresset når vi feier over en rufsete plen. Er du riktig uheldig, forsvinner en tommelfinger eller en stortå. Noen mister en sene eller nerve, og får dermed problemer med balansen eller gripeevnen. Og mange av de skadde er barn under 18 år.

I verste fall amputasjon
- Folk klipper plenen i sandaler eller barbent, og de stikker fingrene inn i klipperen for å fjerne tilstoppet gress. Selv om kniven ikke er spesielt skarp, får fingre og tær dype kutt med skader på sener og nerver og i verste fall må de amputeres, sier Tor Kølbel, sjef i personskadeavdelingen i If Skadeforsikring, til TV 2 Nettavisen.

Han oppfordrer folk om å være påpasselige ved bruk av elektriske sveveklippere, som lettere gir fotskader.

Forsikringsselskapet har hittil i år registrert fire alvorlige personskader på grunn av gressklippere. Før sesongen er over, ventes 20 nye. I tillegg kommer skadene som meldes til andre forsikringsselskaper.

- Regner vi med alle som kommer hjem fra legevakten med plaster, snakker vi antageligvis om flere tusen gressklipperskader årlig, utdyper Kølbel.

- Bruk sko!
Det føres ikke statistikk over slike skader i Norge, men kanskje svenskenes tall kan gi en pekepinn: Svenske leger behandler 15.000 personer for skader i hendene etter hagearbeid og 2.000 med hageskader i føttene. Gressklipping er en av de vanligste årsakene.

Et stalltips er å klippe gresset iført sko med gode såler.

- Mange sklir i bakker og får føttene under klipperen. Skadene blir ikke alltid mindre om man bruker sko, men det er uansett bedre enn uten. Gode sko gir deg bedre grep på en glatt plen, sier Kølbel.

Amatøren i shorts
Og hvis du absolutt må stikke hånden inn i knivhuset på gressklipperen: Husk for all del å dra støpselet ut på elektriske klippere, og koble fra tennpluggen på bensindrevne klippere.

- Folk er generelt altfor uforsiktige med farlige motorredskap. Om vinteren tar snøfreseren fingre, og uforsiktig bruk av motorsag er en stor årsak til ulykker resten av året. Du ser aldri en profesjonell bruker uten verneutstyr, men amatøren kan starte motorsagen i shorts, sier Kølbel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere