RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tusenvis mangler strøm

Sist oppdatert:
Tusenvis av abonnenter på Østlandet er uten strøm etter nattens uvær. Noen må belage seg på å vente i flere dager før strømmen er tilbake. Les mer: Sjekk været her

Les også: Uværet stanser togtrafikken

En av landets største strømleverandører, Viken Nett, har blitt hardt rammet av uværet. Natt til lørdag var over 50.000 husstander uten strøm i flere timer.

- Situasjonen er verst på Romerike, der 15.000 husstander er uten strøm. I Oslo og Asker og Bærum dreier det seg om 2.000-3.000 husstander, forteller informasjonssjef Morten Schau til NTB.

Må vente til mandag
Viken Nett jobber på spreng for å rette opp skadene, som i de fleste tilfellene skyldes trær som har blåst ned og kuttet høyspentkabler. Men noen må belage seg på å vente kanskje helt til mandag før strømmen er tilbake.

- Vi må prioritere linjer med mange kunder, og ikke minst liv- og helse. I noen tilfeller har strømførende kabler blitt liggende på bakken, forteller Schau.

Abonnenter som tilhører linjenett med få kunder kommer derfor bakerst i køen, og derfor må noen vente til tidligst natt til mandag før Viken Nett har fått ryddet opp.

Hedmark hardt rammet
I Hedmark og Oppland er situasjonen også kaotisk. I morgentimene lørdag var rundt 23.000 husstander uten strøm i dekningsområdet til Eidsiva Energi, som forsyner 16 kommuner i Hedmark og Oppland. Ved 14-tiden lørdag var fortsatt rundt 12.000 husstander uten strøm, og det er usikkert når disse vil få strømmen tilbake.

- Hedmark er verst rammet. Vi retter opp feilene fortløpende, men vi har 17.000 kilometer med linjer å inspisere, så det kan ta tid, sier informasjonskonsulent Ragnhild Børresen i Eidsiva Energi til NTB. Hele Nord-Odal kommune er uten strøm.

I Østfold var opp mot 10.000 husstander uten strøm på det verste.

- Alt tilgjengelig personell er ute på opprydding og oppretting. De aller fleste vil få strømmen tilbake i løpet av helgen, men noen må regne med å vente til mandag, sier Anders Lie, konstituert leder for driftsoperativt senter ved Østfold Energi, til NTB.

Lørdag ettermiddag var fortsatt 4.000 abonnenter uten strøm i Østfold.

Bruker helikoptere
For å avdekke feilene bruker Eidsiva to helikoptere til å inspisere linjene. I tillegg til feil på eget nett har strømleverandøren også blitt rammet av feil på nettene til overliggende nett, der Eidsiva får innstrøm fra andre leverandører.

- Det er svært vanskelig å si når våre abonnenter kan få tilbake strømmen. Vi oppdager stadig nye feil, men har alt tilgjengelig mannskap ute, understreker hun.

Strømbruddet i Hamar rammet trykkeriet til Hamar Arbeiderblad, med det resultat at avisens abonnenter ikke kan forvente å få lørdagsavisen i postkassen før mandag.

Ingen alvorlige ulykker
Det voldsomme uværet har ikke ført til noen alvorlige ulykker, melder de forskjellige politidistriktene. Fredag kveld raste rundt 30 trær ut i veien i Setesdal. Ingen personer ble skadd, men flere biler kjørte inn i trærne, melder NRK.

I Oslo falt to bygningsstillaser ned under uværet. Tre gater i sentrum er sperret av, noe som fører til store forsinkelser i kollektivtrafikken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere