RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: André Clark Utvik (NA24)

TV 2 avvist i Høyesterett

Sist oppdatert:
Høyesterett avviser en sak TV 2 har rettet mot Staten etter å ha blitt nektet å vise en reklamefilm for et legemiddel.

TV 2 AS anla saken etter et pålegg fra Helse- og omsorgsdepartementet om å ikke vise en reklamefilm om et legemiddel de allerede hadde vist en rekke ganger.

«Det er vanskelig å se at det vil ha konkret betydning for TV 2 å få dom for at vedtaket er ugyldig», skriver Høyesterett i sin kjennelse.

Høyesterett mener at TV 2s sak ikke hadde rettslig interesse, og avviser dermed en videre behandling av problemstillingen som tv-kanalen ønsket å få vurdert i rettssystemet.

- Trist å ikke få avklaring
TV 2 er ikke fornøyd med kjennelsen fra Høyesterett.

- Vi mener det var av rettslig interesse å finne ut om vi hadde handlet rett eller galt. Vi har regelmessig sagt nei til denne type reklame fordi vi hadde en sak i domstolen, så da er det trist at vi ikke får en avklaring, sier TV 2s advokat, Theo Jordal, til TV 2 Nettavisen.

Han karakteriserer resultatet som å rykke tilbake til start.

- Bakgrunnen var at TV 2 mente at man hadde holdt seg innenfor lovgivningene når vi sendte reklamen. Vi mente også at en slik konkret sak ville kaste lys over et komplisert regelverk. Sett i en slik sammenheng så er det forstemmende at man fører saken med sikte på at den avvises, i stedet for å bruke Statens ressurser på å få avklart hvordan disse reglene er å forstå på disse forholdene, sier Jordal.

Pålagt å stoppe reklamen
Det var i mai 2001 av TV 2 flere ganger viste et reklameinnslag om sykdommen neglesopp. Innslaget hadde en varighet på ca. 30 sekunder, og hadde følgende kommentar:

«Over 100.000 nordmenn har soppinfeksjon i neglen, den blir ikke bra av seg selv, dessuten er den smittsom, den kan overføres andre steder på kroppen eller til andre personer, snakk med din lege».

Kampanjen var betalt av Novartis Norge AS som markedsfører det reseptpliktige legemiddelet Lamisil. Innslaget hadde ifølge Høyesterett ingen omtale av produsent/leverandør eller av Lamisil eller andre legemidler.

Over tre uker ble reklamesnutten vist ca. 50 ganger, siste gang 1. juni 2001.

Den 23. januar 2002 påla Statens legemiddelverk Novartis å stoppe kampanjen under henvisning til at den ble ansett som ulovlig reklame for reseptpliktig legemiddel.

Må betale 81.890 kroner
Da departementet kom med pålegget var annonseringen for lengst avsluttet, men Novartis påklaget vedtaket til Helse- og omsorgsdepartementet. De nådde ikke fram.

TV 2 ble kjent med saken langt senere, og henvendte seg til departementet første gang 24. mars 2003, der de ba om en revurdering av saken. Men departementet fastholdt sitt standpunkt.

14. mai 2004 tok TV 2 ut stevning, med påstand om at departementes vedtak må kjennes ugyldig. Men saken har altså blitt avvist av både tingretten, langmannsretten og Høyesterett.

Høyesterett har dømt TV 2 til å betale Helse- og sosialdepartementets saksomkostninger på til sammen 81.890 kroner.

- Vi får ta til etterretning at Høyesterett mente at vi ikke hadde slik rettslig interesse som vi skulle ha hatt. Det betyr egentlig ikke annet enn at vi ikke har fått en avklaring, og at det formodentlig vil komme ved neste korsvei. Det er viktig for TV 2 å få avklart om TV 2 eller departementet hadde rett, det har vi ikke fått svar på, sier Jordal.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere