RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

TV 2 får skylda for influensadød

Sist oppdatert:
Smittevernlegen i Bergen mener flere har dødd etter å ha sagt nei til influensavaksine. TV 2 får skylden.

(iBergen.no) I høst hadde TV 2 to dokumentarer om vaksinen mot hjernehinnebetennelse som hadde gjort noen barn alvorlig syke. Det var også satt fokus på den såkalte trippel-vaksinen som beskytter mot barnesykdommene meslinger, kusma, og røde hunder.

Den negative fokusen fikk umiddelbare konsekvenser og har nå trolig ført til influensadødsfall i befolkningen.

1/3 del sa nei
I Bergen kommune ble det kjøpt inn 25.000 influensavaksiner i høst. Disse skulle i utgangspunktet deles ut til eldre over 65 år som blir ansett å være i risikosonen for alvorlig sykdom, og sykehjem der det kan bli dødelige utfall av en influensa-sykdom. Men etter oppslagene i TV 2, var det svært mange som sa nei til å la seg vaksinere.

- 1/3 del av vaksinen ble liggende igjen etter programmene på TV 2 om vaksiner i oktober/november der det kom frem flere myter om at en blir syk av vaksine og at det er farlig å vaksinere seg. Og vi kan ikke tvinge folk til å ta vaksinen, sier smittevernlege i Bergen kommune, Øystein Søbstad til iBergen.no.

- Er det noen av disse som sa nei til vaksinen som har mistet livet av influensa?

- I den eldste gruppen vil jeg si ja på det spørsmålet. De yngre kan ha fått langvarig sykdom, sier Søbstad til iBergen.no.

Diskutert internt
- Jeg synes han trekker det litt langt, men jeg registerer hans synspunkt og synes det er leit dersom han har rett, sier redaksjonssjef i Dokument 2, Odd Isungset, til iBergen.no.

Ifølge ham ble nettopp denne problemstillingen diskutert inngående i redaksjonen, før dokumentarene ble sendt. Av den grunn vil saken ikke diskuteres ytterligere internt, trass i de svært konkrete påstandene fra smittevernlegen.

- Vi tok en serie forbehold under arbeidet. Det ble presisert at den vaksinen vi omtalte ikke lenger var i bruk og sentrale fagpersoner sa veldig klart ifra at det ikke var vaksinen de var imot. Dette var definitivt ikke noe anti-vaksineprogram. Jeg vet ikke på hvilket faktagrunnlag disse påstandene er bygget, eller om det lar seg bevise at det er en sammenheng. Men om det skulle ha ført til en generell skepsis, synes jeg det er kjedelig, sier Isungset.

Ble påvirket
Divisjonsdirektør ved smitteverndivisjonen hos Nasjonalt folkehelseinstitutt, kan heller ikke utelukke at motviljen kan ha ført til dødsfall.

- De fleste kommuner har bestilt inn mer vaksine enn vanlig i år og vi har fått rapporter tilbake som sier at mange kommuner har mye vaksine igjen. Om det har sammenheng med TV programmene kan jeg ikke si, men det ville ikke ha vært så rart. Vi merket tydelig i høst at disse programmene slo ut på folks generelle oppfatning av vaksiner, selv om det var helt spesielle og gamle vaksiner det ble satt fokus på gjennom programmene, sier Hanne Nøkleby til iBergen.no.

1500 dør
Årlig dør mellom 1000 og 1500 mennesker som en følge av influensa i Norge. I år er influensaen kraftigere enn den har vært på noen år, og det kan i verste fall føre til enda flere dødsfall. Spesielt når motviljen mot å ta vaksinen i høst var stor.

- Det er klart at denne influensa er kraftigere enn den har vært de siste årene. Om det blir mer komplikasjoner er det ikke grunnlag for å si nå, sier Nøkleby.

Heller ikke Søbstad vil spå om dødstallene kommer til å stige i år.

- Jeg håper ikke det og vil nødig spå. Men mulighetene er der. Reduserer du for eksempel antall personer på et sykehjem som kan få influensa, vil langt færre bli syke.

En epidemi i kraftig vekst
Tredjedelen av vaksinen som ble liggende igjen i høst, har fått bein å gå på de siste dagene. For over hele landet er influensaen fremdeles i kraftig vekst.

- Rapporter fra Bergen legevakt viste forrige uke at 5,5 prosent av de 1400-1500 personene som er innom i løpet av en uke, hadde influensa. Det er dobbelt så mye som uken før. Og dette er bare folk som er blitt alvorlig syke. I en influensasesong blir vanligvis 5-10 prosent av befolkningen rammet. Da snakker vi nok om tall på over 10.000.

- Men fungerer influensavaksinen?
- Det er det ingen tvil om at den gjør. Helsemessig er vaksinen det mest kostnadseffektive tiltaket noen gang. Det er ingenting som kommer opp mot de besparelsene vaksinen har gjort, sier Søbstad som legger til at det ikke er for sent å vaksinere seg om du fremdeles er frisk.

- For en hundrelapp er du vaksinert. De over 65 år får tilbud om vaksinen gratis i år.

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere