TV 2-kjendis protesterte mot doktorgrad

Tonje Steinsland kastet seg på flyet til Bergen for å protestere mot en doktoravhandling om dokumentarer.

19.01.08 09:58

(iBergen.no) TV 2-profilen er kjent som kritisk journalist i dokumentarprogrammet «Rikets Tilstand» og fikk ved en tilfeldighet høre om medieviter Ragnhild Mølsters doktoravhandling.

Den stilte seg kritisk til dokumentarsjangeren og Mølster skulle disputere for oppgaven ved Universitetet i Bergen (UiB) neste dag. Det fikk Steinsland til å kaste seg på flyet fra Oslo til Bergen for å protestere under disputasen ved bruk av såkalt «opposisjon ex auditorio», skriver Bergens Tidende.

Under seremonien tok Steinsland ordet, uten at det hjalp. Avhandlingen ble godkjent. Da ble ledelsen i TV 2 involvert og i et brev til UiB kritiseres forskeren for blant annet å ikke ha kontaktet journalister som jobber i de fire dokumentarprogrammene Mølster brukte i oppgaven. TV 2 pekte også på flere faktafeil i avhandlingen.

Spesielt setningen «en retorikk og tankegang som kan synes lite grunnet på fakta, grundighet og etterrettelighet» fikk TV-kanalen til å reagere. Ifølge Steinsland fant hun også 25 sitatfeil i innledningen til ett av kapitlene.

- Presisjonsnivået er veldig lavt. Det kunne vært unngått om forskeren hadde kontaktet oss, sier hun til BT.

Mølster gir Steinsland rett i at det finnes sitatfeil, men står ellers for oppgaven og metodebruken. TV 2 har krevd at godkjenningen blir trukket, men overfor BT avviser dekanus Alf Erling Risa at dette vil skje.

Les flere nyheter på iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.