*Nettavisen* Nyheter.

Tvang barna til å spise såpe

Medlemmet av Jehovas vitne slo ungene sine med fjøl og tvang dem til å såpe.

08.03.07 13:17

(iOslo.no) Mannen er nå dømt til 120 dagers fengsel i Oslo tingrett.

I over ti år utsatte mannen barna sine for vold og krenkelser. Barna, som er mellom ti og 22 år gamle, skal alle ha blitt utsatt for forskjellige avstraffelser av faren. Hele familien er medlem av Jehovas vitne, med unntak av de to eldste døtrene, som meldte seg ut i voksen alder.

- Slo med fjøl
De to eldste jentene, som i dag er 22 og 19 år, anmeldte forholdene til politiet i 2006. Da hadde mishandligen pågått siden 1995.

Den eldste datteren forklarte for retten at faren kunne ty til vold hvis han mente at de var frekke eller sa stygge ord. Da tok han dem inn på et rom og slo dem i ansiktet og noen ganger med en fjøl på baken. I flere tilfeller skal han ha tatt dem med på badet, og puttet såpe i munnen deres.

- Kjørte på datteren
Hun har også forklart ved en anledning at faren kjørte på henne med vilje. Faren nektet derimot å ha gjort dette med vilje. Han har forklart at bilen - med henger - skled på isen under rygging. Bilen eller hengeren traff deretter datteren så hun falt.

«Det er ikke mulig ut fra disse forklaringene å danne seg noe sikkert bilde av hendelsesforløpet.» Dermed ble faren frifunnet for dette punktet.

I et annet tilfelle knakk han to av fingrene til den samme jenta. Denne saken anses som foreldet, fordi det skjedde i 1998, og frafalt derfor under hovedforhandlingen.

Fikk black-outs
Mannen nekter selv for at det har vært så ille som barna beskriver det. Han mener de to eldste døtrene har et hevnmotiv i sammenheng med at de har forlatt Jehovas vitne.

Faren har også fått konstatert at han har en bipolar lidelse. Han har lidd av black-outs som har ført til at han ikke husker hva han har gjort, eller hvorfor ting har skjedd. Mannen hevder han har blitt feilbehandlet frem til 2003.

Retten mener det er en formildende omstendighet at faren har lidd av en psykisk lidelse. Den eldste datteren tilskriver hans aggressive oppførsel til sykdommen. I tillegg anser retten det som formildende at forholdene ligger noe tid tilbake.

Må ikke betale erstatning
Den eldste datteren ønsker ikke å snakke om saken i media, men sa til iOslo.no gjennom sin bistandsadvokat Celine Bache-Wiig at det verste har vært å ikke vite hva som skulle skje.

- Min klient har selvfølgelig vært svært preget av oppveksten. Hun synes det verste har vært å vite at faren er syk, men ikke å vite hva denne sykdommen går ut på, sa Bache-Wiig til iOslo.no i februar.

Mannen ble dømt til 120 dagers fengsel, hvorav 60 dager er gjort betinget. Han må ikke betale verken erstatning eller oppreisning til barna.

Les flere saker på iOslo.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.