GAMLE OSLO (Nettavisen): I mars i fjor ble det privatdrevne sykehjemmet St. Halvardshjemmet i Gamlebyen i Oslo nedlagt, og 60 eldre beboere ble tvangsflyttet til et annet sykehjem.

Bakgrunnen var at sykehjemmet ikke fikk fornyet sin avtale med Oslo kommune, fordi bygningsmassen var gammel og det manglet sprinkelanlegg og bad på rommene.

Ett år etter bor det nå folk i sykehjemslokalene igjen, som eies av Stiftelsen Kirkens Bymisjon. Lokalene brukes til hospits for romfolk.

Men den nye bruken får bystyrepolitiker i Oslo, Aina Stenersen (Frp), til å reagere kraftig.

- Argumentasjonen til eldrebyråden for å legge ned St. Halvardshjemmet, var jo det at bygningsmassen var gammel, den var ubeboelig og det var ikke bad på rommene. Men nå er det tydeligvis greit å bo her, sier Stenersen til Nettavisen.

Se videointervju øverst i saken.

Les også: Sykehjemmet ble bygget for 18 år siden - nå skal det rives

- Det er ganske underlig

Stenersen sier hun er forundret over at standarden nå er god nok for romfolk.

- Nå er det en god bygningsmasse, den er ikke gammel og utdatert, og jeg synes det er ganske underlig. Så jeg tror jo dette er et ledd i et korstog rett og slett, mot å legge ned flest mulig private og ideelle sykehjem uansett hva grunnen er og uansett hva de blir brukt til videre, sier hun.

St. Halvards gate 28-5
St. Halvards gate 28-5

NYE BEBOERE: Det var mange reaksjoner da det privatdrevne sykehjemmet St. Halvardhjemmet i Oslo måtte legge ned. Nå er det blitt akuttovernattingsplasser for romfolk i sykehjemslokalene.

Hun etterlyser samtidig mer informasjon om den nye bruken av lokalene - et tiltak som nå støttes av Oslo kommune med 4,2 millioner kroner.

- Jeg har spurt byråden fra Arbeiderpartiet en rekke ganger om vi kan få informasjon om hva sykehjemmene som blir lagt ned skal brukes til, og har ikke fått det. Så for meg var det en overraskelse når jeg fikk vite det, sier Stenersen, som mener opplysninger er blitt holdt tilbake.

- Når debatten om St. Halvardshjemmet raste, så hadde jo kommunen allerede satt av en rekke millioner til dette tiltaket. Og de visste jo hva bygget skulle brukes videre til, hevder hun.

Les også: I Oslo må private sykehjem uten bad legge ned: Her er seks kommunale sykehjem som også mangler bad

St. Halvards gate 28-10
St. Halvards gate 28-10

ELDRE UT: Her er ett av rommene på sykehjemmet som de eldre ble tvangsflyttet fra, men som romfolk nå i stedet bruker. Rommene er fortsatt uten bad, men har vask.

- Forferdelig trist

Stenersen mener at saken tydelig viser, at de eldre kunne blitt boende på sykehjemmet, som har scoret høyt på brukerundersøkelser tidligere. Hun får støtte av politisk nestleder i Oslo Frp, Tone Ims Larssen.

- Slik jeg har hørt de eldre og de pårørende, så kunne helt klart de eldre blitt boende og hatt det som sitt hjem - og så utfase det etter hvert som livet tar slutt på en naturlig måte, sier Larssen til Nettavisen.

Hun synes det er vemodig å være tilbake, nå som de eldre har flyttet.

- Jeg synes det er forferdelig trist. For dette handler om enkeltskjebner, det handler om hjemmet deres, om der de hadde bodd, blitt kjent, hadde et samhold og var trygge. For eldreomsorg er trygghet, og det er det som opprører meg mest, sier hun, og legger til at hun synes det er bra at dette ble vist gjennom en dokumentar som tidligere ble sendt på NRK.

Både Larssen og Stenersen understreker samtidig at Kirkens Bymisjon har gjort, og gjør en god jobb, og at det ikke er dem de kritiserer.

- Men det må da være bra at romfolk får et sted å bo?

- Ja, det er ikke selve tiltaket vi kritiserer. Det vi kritiserer er jo at byrådet har lagt ned sykehjemmet i den begrunnelsen av at det ikke var en bra nok bygningsmasse og gode nok bad, og så ser vi at det en uke senere er godt nok for andre tiltak, svarer Stenersen.

Hun er imidlertid mot at tiltaket er lokalisert på St. Halvardshjemmet.

Listhaug: - Eier dere ingen skam?

En av dem som også reagerer på saken, er stortingsrepresentant og tidligere statsråd Sylvi Listhaug (Frp).

«Ap og byrådet i Oslo kastet ut de eldre på St. Halvardshjemmet. Beboere og pårørende gråt. Nå bruker de sykehjemmet til overnattingstilbud til romfolk. Eier dere ingen skam!?», skriver Listhaug på Facebook.

Les også: Raser mot nye tall om manglende bad på kommunens sykehjem

St. Halvards gate 28-5-2
St. Halvards gate 28-5-2

15 KRONER: Det er satt inn køyesenger i en av stuene i det gamle sykehjemmet, der romfolk kan sove for 15 kroner natta.

Bymisjonen: - Gode sanitærforhold

Akuttovernattingen, som ble opprettet i fjor høst, har totalt 78 overnattingsplasser og koster 15 kroner natta. I søknaden til kommunen om midlertidig bruksendring, påpekes det at bygningsmassen er godt egnet.

«Det er gode sanitærforhold med mulighet for dusjing for de som overnatter (...) Bygningen er bedre egnet enn kirken og det er også en klar forbedring av tilbudet med både åpningstid og sanitærtilbud. Bymisjonen vurderer at eiendommen er godt egnet for formålet», skriver Bymisjonen i søknaden, som nå skal politisk behandles.

- Der driver vi en akuttovernatting for fattige tilreisende. Et enkelt overnattingstilbud for folk som ikke har mulighet eller rettighet for andre overnattingstilbud i Oslo, opplyser rådgiver Marit Nybø i Kirkens Bymisjon til Nettavisen.

- Har dere gjort noen endringer eller pusset opp lokalene?

- Vi har ikke gjort noen store bygningsmessige ting. Det ble bare tilrettelagt med flere dusjer i den delen av bygget vi bruker, sier Nybø.

Marit Nybø, Kirkens bymisjon
Marit Nybø, Kirkens bymisjon

BEDRE BYGG: - Dette er et mye bedre bygg og et mye bedre utgangspunkt for å drive med akuttovernatting på alle vis, sier rådgiver Marit Nybø i Kirkens Bymisjon om de nye akuttovernattingsplassene i de gamle lokalene til St. Halvardshjemmet.

Hun forteller at tilbudet er svært populært, og at de ofte må avvise folk fordi det ikke er nok sengeplasser.

- Det var kommunen som ønsket å styrke dette tilbudet. Tidligere drev vi i Gamlebyen kirke, men dette er et mye bedre bygg og et mye bedre utgangspunkt for å drive med akuttovernatting på alle vis, sier Nybø.

Les også: Stang om tvangsflytting av eldre - Dette er sårbare mennesker, ikke pakker

- Ikke en riktig problemstilling

- Sykehjemmet ble lagt ned på grunn av standarden på bygningen. Er ikke standard så viktig når det gjelder romfolk?

- Det er ikke en riktig problemstilling. Sykehjemmet ble ikke lagt ned fordi det ikke var godkjent for bruk. Kontrakten med kommunen ble ikke forlenget fordi kommunen ønsket bedre standard på sykehjemmene, med blant annet bad tilknyttet hvert rom, sier hun.

Hun understreker at når sykehjemmet først måtte legge ned, var lokalet perfekt for tiltaket.

- Til å være en akuttovernatting så er det blant de beste. Vi flyttet fra å ha folk på feltsenger i et kirkerom, til nå å kunne tilby folk dusj, sanitær og å kunne sove i ei seng. Så dette er standardmessig et godt bygg for tiltaket, sier Nybø.

St. Halvards gate 28-2-2
St. Halvards gate 28-2-2

AKUTT: Akuttovernattingen i Gamle Oslo har 78 sengeplasser, 46 plasser for kvinner og 16 rom for par.

Hun sier samtidig at det er greit at folk har meninger om tilbudet.

- Folk har både følelser og meninger om at sykehjemmet ble nedlagt, og folk har det om akuttovernattingen. Det må man få lov til å ha, men det har lite med bygningsmassen å gjøre, for standarden er bra, sier Nybø.

Les også: - Denne situasjonen burde Espelid Hovig aldri stått i

Byrådsavdelingen for eldre og sosiale tjenester, opplyser til Nettavisen at eldrebyåd Tone Tellevik Dahl (Ap) ikke ønsker å kommentere saken og kritikken fra Fremskrittspartiet.