*Nettavisen* Nyheter.

Tviholder på Nokas-bevisene

Foto: Scanpix

Den tredje rettsrunden rundt de hemmelige Nokas-bevisene blir ikke ferdig på denne siden av jul. Påtalemakten gjør alt i sin makt for å slippe å utlevere bevisene.

19.12.05 14:53

Torsdag skrev TV 2 Nettavisen om den siste av de mange rettsrundene rundt Nokas-bevisene politiet ønsker å holde hemmelig. Stavanger tingrett gav forrige uke politimesteren i Rogaland en frist på tre dager med å utlevere de siste dokumentene i saken. Hvis han ikke etterkom kravet, ville han risikere bot eller fengsel.

Men påtalemyndigheten i Rogaland nekter å gi seg uten kamp. De har allerede tapt to runder.

Avgjøres før retten heves
- Vi har påkjært kjennelsen fra forrige uke og har fått oppsittende virkning på avgjørelsen. Vi mener at dokumentene advokat John Christian Elden krever å få utlevert, ikke faller inn under kjennelsen fra Høyesterett, slik Elden mener, sier statsadvokat Linda Myrdal ved Rogaland statsadvokatembete til TV 2 Nettavisen.

Dette betyr at politimesteren ikke ønsker å levere ut de hemmelige dokumentene før den siste saken er behandlet i lagmannsretten. Såkalt oppsittende virkning betyr at dokumentene ikke behøver å utleveres før endelig kjennelse er rettskraftig.

Mandag er siste dag i Nokas-rettssaken før partene tar juleferie. Retten settes på ny 4. januar, og da vil aktor starte sine avslutningsprosedyrer. Man regner med at behandlingen av de siste bevisene vil være klar innen avslutningsprosedyrene er avsluttet og Stavanger tingrett skal avsi dom.

Dette er saken
To runder er avsluttet, men det pågår fremdeles to ulike kamper om de siste hemmelige bevisene.

Den ene saken dreier seg om avlyttingsmaterialet som var unntatt forsvarernes innsyn før Høyesteretts avgjørelse i september. Disse har påtalemakten hele tiden hevdet ikke faller inn under Høyesteretts kjennelse, og advokat Elden har på ny gått til retten for å tvinge dem til å utlevere dokumentene. Denne saken skal nå avgjøres i Gulating lagmannsrett.

I tillegg ventes det en ny avgjørelse i Høyesterett om såkalte «nektelsessaker», dokumenter påtalemakten utferdiget i forbindelse med den første rettsrunden. Påtalemakten mener dette er interne notater som ikke har noe med avlyttingssakene å gjøre.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag