RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Gøril Huse

Tviler på Gilde-skyld

Sist oppdatert:
Eksperter tviler på at Gildes kjøtt virkelig er grunnen til at ni barn har blitt lagt inn på sykehus med nyresvikt.

- Ut fra det jeg vet om matbårne utbrudd, tror jeg ikke Gilde er smittekilden. Utbruddene stemmer ikke overens med salgsfordelingen, sier Tore Midtvedt, spesialist i medisinsk mikrobiologi og professor ved Karolinska Institutet i Stockholm til VG.

Gilde opplyser at 75 prosent av kjøttdeigen fra Rudshøgda er distribuert til Østfold, østre del av Akershus og halve Oslo. Midtvedt påpeker at sju av de ni E.coli-smittede barna har spist kjøttdeig kjøpt i Hedmark eller Oppland. Bare fem prosent av kjøttdeigen er ifølge Gilde distribuert til Vestlandet, der de to første barna ble syke.

- Det å finne en fellesnevner er veldig vanskelig. I dette tilfellet har man gått på den første hypotesen, men kanskje ikke holdt andre muligheter like åpne, sier Midtvedt.

Også Ørjan Olsen, professor i medisinsk mikrobiologi ved Universitetet i Tromsø, mener man skal være forsiktig med å kaste seg på den første teorien.

- Det finnes flere eksempler på at man har tatt feil i lignende tilfeller, sier han til VG.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere