RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tviler på SMS-nedgang

Etter år med kraftig vekst kan 2004 bli vendepunktet for flommen av tekstmeldinger, viser en omfattende teleanalyse. - Tull, mener analytiker Jørn Borchgrevink.

Ifølge den internasjonale analysen, gjennomført av kunnskapshuset Deloitte, vil taletjenester fortsatt være den viktigste inntektskilden for teleoperatørene, melder NTB.

- I år forventer vi ingen store teknologiske og kommersielle gjennombrudd, men en balanse mellom eksisterende, så vel som nye produkter. 2004 vil vise at taletjenestene fortsatt vil ha et større marked en det folk tidligere har forventet, sier Jørn Borchgrevink Deloitte Norge til NTB.

- Tullete
Veksten i antall SMS-meldinger forventes å flate ut i mange land, og økningen av WAP, MMS og internett på mobilen vil ikke oppveie den forventede nedgangen i SMS-volumet, mener Deloittes eksperter på teknologi, media og telekommunikasjon.

Den danske telekomanalytikeren John Strand fnyser av spådommene.

- Det at SMS-veksten er i ferd med å flate ut, er det største tull jeg har hørt på lang tid, sier Strand til dn.no.

Analytikeren peker på at informasjonstjenester og lavere priser er faktorer som kan stimulere til fortsatt økt SMS-bruk.

- Det er ingen tvil om at instant messaging og MMS er konkurrerende teknologier som tar noe av SMS-trafikken, men SMS vil først flate ut når vi har et seriøst alternativ. Selvfølgelig vil noe av trafikken gå over på MMS, men de fleste mobiltelefoner som nå kommer, gir kunden et valg slik at hvis man mottar en MMS-melding kan man svare med en SMS. Slik sett er MMS-bruken med på å stimulere SMS-bruken, sier Strand.

Tale viktigst
Ifølge analysen vil det tradisjonelle fastnettet ikke brytes ned så raskt som tidligere antatt, i første rekke på grunn av kvalitets- og prisfordelene dette nettet har. En viktig faktor er at utviklingslandene fortsatt vil ha et stort behov for rene taletjenester.

Talefunksjonen vil fortsatt være den viktigste pengemaskinen for mobiloperatørene, ettersom gjennombruddet for de nye mobilnettverkene lar vente på seg.

Ny teknologi, slik som trådløse nett (WiFi), 3G og IP-telefoni, vil fortsatt forbli innenfor nisjemarkedet, går det fram av analysen.

Deloitte baserer sine konklusjoner på bidrag fra 4.000 egne medarbeidere, ledende industri- og finansanalytikere, samt fra klienter i telekombransjen og andre relevante sektorer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere