RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tynn is under tykt snødekke

Sist oppdatert:
NVE advarer påsketuristene: Mange steder er islagene tynne under tykke lag med snø. Vær ekstra oppmerksom når vårsmeltingen setter inn, lyder rådet.

- Mye snø har gitt lagdelt is i fjellet, og lagene er mange steder tynne og av dårlig kvalitet, melder Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på sin nettside.

Ifølge NVE er Isen farbar i fjellet bortsett fra i Trollheimen hvor isen har svært dårlig kvalitet. - Vær også oppmerksom på at det raskt vil bli dårlige isforhold når vårsmeltingen setter inn. Unngå å gå nær innløpsos, utløpsos, grunner og steder hvor isen er svekket på grunn av reguleringer, lyder rådet.

Variasjoner i sør
- Kulden i februar har bedret issituasjonen de fleste steder, særlig i lavlandet der hvor isen lå snøfri. Isen er stort sett farbar i hele Nord-Norge. Lenger sør er det større variasjoner med både trygge og utrygge vann under 400-500 meter over havet. De største lavlandsvannene er til dels isfrie. På Østlandet er det bedre isforhold. I Oslo-området er isen farbar på små og mellomstore vann. Lenger sør må man opp i høyden for å finne trygg is.

I fjellet har det kommet store snømengder, særlig i sørlige Nordland, Trøndelag og på Vestlandet. I disse områdene er det flere lag med is av omdannet snø. Islagene er til dels tynne med dårlig kvalitet. Likevel er isen på de fleste stedene i fjellet trygg for skiløpere, melder NVE.

De fraråder på det sterkeste å gå på islagte vann i Trollheimen uten å sjekke isen nøye først. I dette området er isen rapportert å være av svært dårlig kvalitet.

- I fjellstrøkene på Østlandet er det farbar is, men isen er noe lagdelt lengst vest.

I områder med mye snø er det også dårlig is eller isfritt i elver og bekker.

- Forverres raskt
Tynn is av dårlig kvalitet forvitrer raskt i mildvær. Vi regner derfor med at isforholdene fra sørlige Nordland til Vestlandet forverres raskt når vårsmeltingen begynner. Trolig blir ikke dette noe problem før etter påskeferien, mener ekspertene i NVE.

Den dårlige iskvaliteten i fjellet har medført at områdene med utrygg is er større enn vanlig, slik som ved innløps- og utløpsoser, ifølge NVE. De ber særlig folk være oppmerksomme på regulerte vann.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere