RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tyrkia kritiserer Norge

(Scanpix/Privat)
Sist oppdatert:
Den tyrkiske utenriksministeren har engasjert seg etter ambulansesaken på Tøyen.

Dødsfallet til tyrkiske Døndu Tulum (63) på Tøyen har opprørt den tyrkiske utenriksministeren.

Under en pressekonferanse torsdag, sier utenriksminister Ahmet Davutoglu at hendelsen er «svært ubehagelig».

- Vi opplever det svært beklagelig at en av våre landsmenn har mistet sitt liv i Norge. Det er vår plikt å beskytte våre landsmenns rettigheter. Dette gjelder spørsmål om menneskerettigheter. Vi har offisielt bedt norske myndigheter om å starte en etterforskning av denne saken. Landets ambassade i Ankara har også mottatt et diplomatisk skriv, sa Davutoglu under pressekonferansen, melder worldbulletin.net.

Ifølge news.az. har tyrkiske myndigheter ytret sin «indignasjon» ved denne saken, og bedt både norske myndigheter og sin egen ambassade i Oslo om å etterforske saken.

UD avventer saken
Utenriksdepartemenetet bekrefter at de har fått en hevendelse.

- Vår ambassade har svart tyrkisk UD at det er levert inn en formell klage på omstendighetene fra de pårørende og at den vil bli behandlet av relevante norske myndigheter, at vi avventer utfallet av klagebehandlingen, og vil holde tyrkiske myndigheter orientert, sier pressevakt Bjørn Svenungsen i UD til VG.

Ble dårlig
Det var ved 11-tiden søndag 3. januar 2010 at familien ringte nødnummeret fordi 63 år gamle Døndu Tulum ble dårlig. 40 minutter tok det før ambulansen var hos kvinnen. Årsaken var at AMK opplevde henvendelsen som truende, og ba om assistanse fra politiet. Da politiet kom til stedet ble familien lagt i jern mens Tulum døde inne i leiligheten.

Helsetilsynet har bedt om en redegjørelse fra AMK, og vil vurdere om de skal opprette tilsynssak på selvstendig grunnlag. Så langt har ikke Helsetilsynet mottatt en formell klage i denne.

Les: Vil ha kortene på bordet

Allerede har mange av samtalene i denne saken blitt kjent. Døndu hadde vært syk lenge, men fikk ikke hjelpen hun trengte fordi hun var i Norge ulovlig.

Les: Døndu (63) fikk ikke opphold i Norge

Tok tid
Tidligere har Nettavisen skrevet om samtalene mellom AMK-sentralen (ambulansesentralen) og familien, og AMK og politiet.

Les: «Sannsynligvis er dette en bagatell»

Vi har også gjengitt lydloggen fra politiet i denne saken. Hør lydopptakene

Opptakene forteller at ambulansen fikk beskjed om å kjøre til Jens Bjelkes gate på Tøyen klokken 11.43 søndag, og at de klokken 11.56 jobbet med å gjenopplive kvinnen. I mellomtiden hadde mye tid gått bort fordi politiet kom i klammeri med familiemedlemmer utenfor. Dette har også blitt filmet av vitner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere