RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tysk drahjelp til lyntogutredning

Sist oppdatert:
Oslo-Trondheim med lyntog på snaue tre timer? Mandag kommer utredningen som skal gi politikerne råd om høyhastighetstog.

Mandag legger Jernbaneverket fram en utredning fra tyske eksperter om mulige høyhastighetsbaner i Norge. Den skal gi svar på om politikerne bør satse på lyntog blant annet mellom Oslo-Trondheim og Oslo-Gøteborg. I tillegg har en norsk ekspertgruppe vært i sving blant annet for å vurdere grunnforhold og anleggsdrift.

SV ivrer
Et av partiene som har størst forventning til utredningen er SV. Fredag arrangerte de et lyntog-seminar på Stortinget.

- Vi håper denne utredningen vil gi oss drahjelp, sier SVs nestleder Audun Lysbakken ifølge NTB. Han mener norske jernbanemyndigheter og politikere tidligere tidligere har vært for pessimistiske når de har vurdert muligheten for hurtigtog i Norge.

Ifølge Jernbaneverket er det også gjennomført studier med tanke på lyntog fra hovestaden til Bergen og Kristiansand/Stavanger. Inkludert i disse vurderingene ligger forslagene om en sørnorsk høyhastighetsring mellom Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand samt en bane mellom Oslo og Bergen over Haukelifjell.

Bestilt av departementet
Jernbaneverket satte i gang med og utvidet sitt utredningsarbeid etter påtrykk fra Samferdselsdepartementet og samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp). Uavhenge tyske konsulenter er benyttet til å foreta analysene. I tillegg har altså en norsk ekspertgruppe sett på grunnforhold og anleggsdrift.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere