RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tysk skip fra krigen funnet utenfor Lillesand

Det tyske troppetransportskipet Rio de Janeiro er funnet utenfor Lillesand. Rundt 200 personer omkom da skipet ble senket dagen før den tyske invasjonen av Norge.

Rio de Janeiro ble senket av en polsk ubåt 8. april 1940. Etter seks års leting har et team nå funnet igjen skipet på 135 meters dyp, melder NRK.

– Det største øyeblikket var da vi fulgte baugen oppover til vi så innover skipet. Da ble vi stille alle mann her. Det var både en verdighet og en vanvittig utløsning av det vi har jobbet for i flere år, sier daglig leder Vidar Johannesen i Agder-Tech AS.

Den ene lanternen er hentet opp for å bekrefte at det er Rio de Janeiro som er funnet utenfor Lillesand.

– På lanternen er det et serienummer. Skipsformen og hva som er om bord levner heller ingen tvil om at dette er Rio de Janeiro, sier Tom Lundal i Adykk.

Da det ble senket, hadde skipet flere hundre tyske soldater om bord. De skulle delta i invasjonen i Norge. Flere av de 183 som reddet livet skal ha sagt at de var på vei til Bergen, men norske myndigheter innså ikke alvoret.

Riksantikvaren sier til NRK at de vil bevare skipet som en gravplass, noe også eierne av vraket og de som fant det ønsker. Det er gitt tillatelse til å hente opp skipsklokken, men terskelen for å hente opp ytterligere gjenstander vil være høy. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere