RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tyster må beskyttes

Foto: Arne Lutro / TV 2 Nettavisen
Sist oppdatert:
Thomas Ingebrigtsen har navngitt 13 personer i forbindelse med Nokas-ranet. Politiet frykter represalier.

Les også:- Solgte ransplan til Toska

STAVANGER (TV 2 Nettavisen): - Jeg ønsker ikke å kommentere om han er redd. Det får politiet ta seg av. Men han får beskyttelse, sa Ingebrigtsens forsvarer, advokat Tor Kjærvik, til TV 2 Nettavisen etter at hans klient avsluttet første del av sin forklaring onsdag.

Kjærvik ønsket ikke å utdype hvilken type beskyttelse det er snakk om, men det er ikke tvil om at politiet frykter at Ingebrigtsen, med sin nye forklaring, kan bli møtt med represalier. Ingebrigtsen navngir nemlig flere av de tiltalte som ikke har tilstått.

Brøt sammen
Mot slutten av dagens forklaring brøt Ingebrigtsen sammen da han kom med sin beklagelse overfor familien til den drepte politimannen Arne Sigve Klungland. Med Klunglands sønn på tredje rad, snudde en tårevåt Ingebrigtsen seg mot han og sa:

- Jeg synes dette med Klungland er vanskelig å snakke om. Jeg skulle ønske at jeg hadde turt å stå fram tidligere med dette. Jeg må bare beklage overfor familien hans at jeg ikke har turt dette før, sa Ingebrigtsen før han knakk sammen og ba om en pause.

Se video her

Klunglands sønn og Ingebrigtsen, som ikke sitter i varetekt under ankesaken, har flere ganger møttes i området utenfor rettslokalet. Det bekrefter både advokat Kjærvik og Klunglands bistandsadvokat Ørjan Berven overfor TV 2 Nettavisen.

- De har ikke pratet om saken som sådan. Men de setter pris på beklagelsen han kommer med og tar i mot denne, sier Berven til TV 2 Nettavisen.

13 navn
Thomas Oscar Ingebrigtsen begynte sin forklaring kort tid etter lunsj onsdag. Han begynte å fortelle om sin rolle i planleggingen av Nokas-ranet, samt at han hjalp Toska og de andre etter ranet. Han skal også ha fått tilbud å bli med på dødsranet, noe han imidlertid takket nei til.

Siden forrige rettsrunde i tingretten har flere av de tiltalte tilstått å ha hatt noe med ranet å gjøre, deriblant Ingebrigtsen. Mens ingen av de andre navngir andre enn dem som har valgt å tilstå, går 27-åringen fra Sandnes går lengre.

I tillegg til Toska, navngir Ingebrigtsen: Metkel Betew, Halimi, Johnny og Thomas Thendrup, Havnå, Schumann, Lars-Erik Andersen, William Ellingsen som senere ble drept på en torpedofest, samt to andre venner av Toska som skulle kjøre ransbilene - en som kalles «Psyko» og en tidligere siktet i saken. Samtlige skal han blant annet ha møtt i leiligheten til kameraten Dan Pettersen i tiden før ranet.

Les også: Her er ranslaget

I tillegg forteller Ingebrigtsen om trettende person - en doping-kollega i Oslo som satte han i kontakt med Toska sommeren 2003 og formidlet også kontakt mellom ham og Toska flere ganger frem mot ranet.

Ingebrigtsen fortalte også at Nokas egentlig skulle ranes den første mandagen i februar, altså to måneder før det endelige ranet. Ranet blir imidlertid avblåst etter at ranerne hadde kledd seg opp og dradd til bankplassen.

Visste om Nokas-ranet
Ingebrigtsen, som i tingretten hevdet at han kun hadde hjulpet Toska med å skaffe en leilighet i Stavanger, har nå valgt å legge flere kort på bordet.

- Jeg skjønte jo at Nokas skulle ranes, sa Ingebrigtsen.

Onsdag fortalte han hvordan han hjalp Toska med organisering av hus, garasje, bæring av våpen og handling av utstyr. I tillegg var han en rekke ganger i Nedre Dalgate hvor han møtte flere mennesker. Ingebrigtsen hjalp også ranerne i etterkant av ranet, blant annet ved å hente medisiner til den ene sjåføren, som i dag er død som følge av sykdom.

Ingebrigtsen fortalte også at kameraten Dan Pettersen hjalp Toska med å pusse ransvåpen før ranet, samt at han fikk høre at Pettersen skulle ha i oppgave å være vakt i Nedre Dalgate og ta imot ranerne når de kom fra Nokas.

- Jeg tolker dette som Ingebrigtsens oppfatning – at dette var en rolle min klient fikk tildelt. Så får vi se hvilken bevistyngde dette har. Det vil jeg komme tilbake til i min prosedyre, sier Pettersens forsvarer, advokat Brynjar Meling, til TV 2 Nettavisen.

Meling legger til at Ingebrigtsen er den tredje personen som nå forteller at Dan Pettersen ikke var med på bankplassen under ranet.

- Jeg registrer også at Thomas Ingebrigtsen snakker seg selv inn i planleggingen av ranet. Han er ikke tiltalt for dødsfølgen. Dermed burde ikke min klient være det heller, sier Meling.

Ingebrigtsen fortsetter sin forklaring torsdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere