Uavklart om fødestue i Lærdal

Seks jordmødre måtte snu i døra da de kom på jobb i den nye fødestua i Lærdal mandag. Helseministeren har ennå ikke gitt klarsignal for omgjøring av fødeavdelingen til fødestue.

Helse Vest var mandag klare for å omgjøre fødeavdelingen ved Sykehuset i Lærdal til fødestue. I sommer ble forslaget fra Helse Vest vedtatt i Statsråd, men helseminister Dagfinn Høybråten ville først ha en utfyllende redegjørelse om hvordan den utvidede fødestuen skal fungere. Det fikk han 1. november i fjor, skriver NTB.

Ikke svar
- Vi antok at avgjørelsen ville komme snart og har derfor lagt til rette for å omgjøre fødeavdelingen til fødestue fra 5. januar, sier informasjonsdirektør i Helse Vest, Bjørg Sandal, til NTB.

Men Høybråten har ennå ikke latt høre fra seg. Dermed må Helse Vest vente med å innvie den nye fødestua, og fødende i Indre Sogn har fremdeles fødeavdelingen intakt.

Seks innleide jordmødre skulle startet arbeidet på den nye fødestua mandag. De må nå vente til Høybråten er ferdig med saken.

Sterke protester
Avgjørelsen om å omgjøre fødeavdelingen til fødestue har ført til sterke protester i Lærdal og omegn. Omleggingen innebærer at det ikke vil være en døgnvakt med gynekolog på sykehuset. Dersom det blir behov for et akutt keisersnitt, må en kirurg tilkalles. Det er ikke tilfredsstillende, mener mange av innbyggerne i Indre Sogn.

- Fødestue er ikke et ansvarlig tilbud her. Vi mener Høybråten må gripe inn, sier Bente Øien Hauge, til NTB. Hun er med i styringsgruppen for "Forsvar Lærdal sykehus". Mandag formiddag stilte hun opp sammen med en gruppe demonstranter for å protestere mot omleggingen.

- Uavklart
Høybråtens politiske rådgiver, Pål Christian Roland, sier til NTB at helseministeren venter på svar fra Sosial- og helsedirektoratet og Nasjonalt Råd for Fødselsomsorgen.

- Vi regner med at vi kan gi et svar i løpet av relativt kort tid. Det avgjørende er at vi sikrer innbyggerne i Indre Sogn et godt tilbud, sier Roland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag