Hussain må torsdag stå til rette for beskyldningene om terrorrekruttering og for å ha hjulpet fremmedkrigere med utstyr og rådgivning. Han er også tiltalt for å ha truet et vitne. 31-åringen er den første som er tiltalt etter bestemmelsene i straffeloven om å rekruttere fremmedkrigere til IS i Syria

– Han har vært en lederskikkelse i dette betydelige. radikale miljøet i Norge. Dette er første gang vi tiltaler en for ha vært med i IS uten at han selv har vært i Syria, og det er ganske viktig, sier statsadvokat Fredrik Ranke som skal aktorere saken i Oslo tingrett.

Saken er et resultat av en langvarig etterforskning fra Politiets sikkerhetstjeneste. Antall saker om fremmedkrigere som har vendt tilbake fra Syria, er etter hvert blitt vanligere. Men å tiltale noen for å påvirket andre og hjulpet dem med å bli med i IS har ikke skjedd før.

LES også: Hussain fengslet fram til rettssaken
OG her: Hussain vil begjære seg løslatt før terrorsaken

Truet vitne

– Han nekter skyld fordi han ikke mener seg skyldig, sier Hussains forsvarer, advokat John Christian Elden, til NTB.

Den tidligere svært profilerte talsmannen for den islamistiske gruppa Profetens Ummah ble først pågrepet sammen med dokumentarfilmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen da de fulgte en 18 år gammel norsk muslimsk konvertitt til Landvetter flyplass i Göteborg i fjor sommer. Mannen, som nå er 19 år, er tiltalt sammen med Hussain i saken som starter torsdag.

Ubaydullah Hussain ble siktet samme høst, men derimot ikke fengslet før den 10. desember. PST mener han skal ha truet et vitne i straffesaken som var under etterforskning.

LES også: Seierstad: Hussain opererte som reisebyrå for fremmedkrigere

Vanskelig varetekt

Under de påfølgende fengslingsmøtene har Hussain framstått som svært preget av å sitte i varetekt. Han har tilbudt PST å oppgi alle passord til brukerkontoene han har på sosiale medier og å flytte langt vekk, selv til Finnmark, for å slippe å sitte fengslet.

Han har hevdet han uansett var på vei bort fra Profetens Ummah og at han ville leve et roligere og annerledes liv viet til studier og familie.

PST har likevel ikke villet oppgi kravet om at han må sitte fengslet fram til hovedforhandlingen starter i retten. Gjennom samtlige fengslingsmøter i tingretten og flere ankebehandlinger har også domstolen gitt sin tilslutning til dette.

– Reisebyrå

Forfatter Åsne Seierstad skriver i sin ferske bok «To søstre» at Ubaydullah Hussain skal ha fungert som et reisebyrå for dem som ville reise som fremmedkrigere til Syria.

«Folk som ville reise, ringte først, så møttes de på et sted der ingen kunne avlytte dem. Det kunne være en parkeringsplass, en bensinstasjon, en rasteplass». En kilde sier gutter gikk fra å virke litt interessert til å bli hellig overbeviste islamister.», skriver Seierstad i boka.

PST har bekreftet at dette også vil bli tema når saken skal opp i retten.

Tekniske bevis

Hele ti dager av rettssaken vil gå med til å føre ulike former for elektroniske bevis. Samtaler er avlyttet, og store mengder datatrafikk er overvåket. Det dreier seg om data fra beslaglagt materiale og store logger med kommunikasjon over internett.

– Det vil bli ført opp mot 30 vitner fra påtalemyndigheten, men mange av dem er politifolk som skal forklare seg om den tekniske overvåkingen, sier Ranke.

Det er satt av hele 32 rettsdager til straffesaken. Den vil gå sal 250 i Oslo tingrett, som ble bygget spesielt for rettsoppgjøret etter 22. juli 2011.