UD-advarsel til norske kvinner

Foto: Lise Åserud / SCANPIX

UD advarer mot at norske kvinner kan bli nektet å forlate Iran hvis de besøker landet med sine iranske ektemenn. Også barn risikerer å bli holdt tilbake.

Ifølge iransk lovgivning kan ektemannen bestemme om ektefellen og barna kan få forlate Iran. Han kan altså gi dem utreiseforbud, står det i et brev som er sendt til norske politidistrikter fra Utenriksdepartementets konsulatseksjon. Ifølge Fædrelandsvennen skjer utsendelsen av brevet etter anmodning fra ambassaden i Irans hovedstad Teheran. I brevet vises det til at Iran praktiserer stasborgerskapet helt spesielt.

En iransk mann kan ta med seg felles barn til Iran uten konas samtykke. Mannen har automatisk omsorgsretten for eventuelle barn fra de er sju år gamle. En norsk skilsmisse vil heller ikke være gyldig i Iran. Dersom ambassaden forsøker å hjelpe norske kvinner som kommer i en låst situasjon i Iran, blir det oppfattet som innblanding i indre iranske anliggender.

- Hvis det går galt i ekteskapet med en iransk mann og de bor i Iran, sitter kvinnen i klisteret. Da kan hun i verste fall bli der til hun dør uten at norske myndigheter kan hjelpe henne, sier politiinspektør og leder av forvaltningsseksjonen i Agder politidistrikt, Magnus Andreassen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.