RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

REKORDTID: UDs spesialutsending Arild Øyen klarte på rekordtid å sikre landingstillatelse i Kongo for flyet som skulle hente Joshua French hjem til Norge.
REKORDTID: UDs spesialutsending Arild Øyen klarte på rekordtid å sikre landingstillatelse i Kongo for flyet som skulle hente Joshua French hjem til Norge. Foto: AFP PHOTO/Junior D. Kannah / NTB Scanpix

UD-diplomat: – Skulle ikke vært mulig å få landingstillatelse for Frenchs fly på fem timer

Sist oppdatert:
UDs spesialutsending Arild Øyen klarte på rekordtid å sikre landingstillatelse i Kongo for flyet som skulle hente Joshua French hjem til Norge.

Etter flere nederlag og uforutsigbare snuoperasjoner de siste årene, jobbet norske myndigheter intenst med å få 35-åringen ut av Kongo så fort som mulig etter at president Joseph Kabila hadde undertegnet beslutningen tirsdag formiddag.

Les også: Mamma French sin utrettelige kamp førte frem

UDs spesialutsending Arild Øyen sier til NRK at også kongolesiske myndigheter var opptatt av en snarlig hjemreise for French. Den erfarne diplomaten som har vært ambassadør i flere afrikanske land, klarte på noen få timer å sikre landingstillatelse for flyet.

FIKK FRENCH RASKT UT: UDs spesialutsending (her ved Arild Øyen i midten) får mye av æren for at Joshua French kunne sendes raskt ut av Kongo. Bildet er tatt i 2013 da Arild Øyen var ambassadør i Algerie.

– Det var helt vanvittig. Det skulle ikke vært mulig å løse dette i løpet av fem timer. Det tar vanligvis tre, fire dager å få en slik landingstillatelse, sier Øyen til kanalen.

Les også: Brende: – Ingen dom mot French i Norge

Han gir mye av æren til de mange kontaktene han har fått i landet gjennom en årrekke, spesielt landets utenriksminister som han har kjent siden 2002.

– Dette har vært en komplisert sak. Vi har gått millimeter for millimeter. Nå fant vi en løsning alle kunne enes om, sier Øyen.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere