UD får kritikk for lang saksbehandlingstid

Bruker for lang tid på saksbehandlingen ved langvarige humanitære kriser, mener Riksrevisjonen.

06.11.08 23:56

Oslo (NTB-Kjell Barøy): I en ny rapport til Stortinget påpeker Riksrevisjonen «vesentlige svakheter» ved forvaltningen av norsk humanitær bistand.

– Disse svakhetene gjør det vanskelig å nå målet om at bistanden skal være rask, effektiv og ha god kvalitet. UD har ofte for lang saksbehandlingstid og oppfølgingen av bistanden er ikke god nok, påpeker Riksrevisjonen, som også mener det er svakheter ved finansieringssystemet.

Fornøyd Støre
Utenriksdepartementet er selv fornøyd med rapporten, til tross for kritikken den kommer med.

– Riksrevisjonens gjennomgang av den humanitære bistanden viser at Norge er et av de viktigste giverlandene, og at omverdenen oppfatter Norge som en god og troverdig partner, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en kommentar.

Støre tar også kritikken fra riksrevisjonen på alvor.

– Rapporten peker på flere forbedringsområder, særlig på det forvaltningsmessige området. UD vil nå prioritere oppfølgingen av Riksrevisjonens merknader, sier Støre.

– Allerede i gang
Utenriksministeren mener regjeringen allerede er i gang med forbedringsprosessen.

– Den nye strategien for Norges humanitære arbeid, som regjeringen la fram i september, følger opp mange av Riksrevisjonens merknader, sier han.

Konsekvensene av UDs lange saksbehandlingstid er ikke bare at det tar lang tid før prosjekter blir finansiert, selve gjennomføringen blir også forsinket, ifølge Riksrevisjonen, som mener UD håndterer akutte kriser bedre.

Den humanitære bistanden har økt fra om lag 1,3 milliarder kroner i 2003 til 2,6 milliarder kroner i år. I 2007 ble det gitt humanitær bistand til 60 land og 186 aktører, og det totale antallet tilskudd var 736.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.