RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

UD feilinformerte om Krekar

Foto: Erlend Aas (Scanpix)
Sist oppdatert:
Norske myndigheter feilinformerte Nederland og la politisk press på påtalemyndigheten for å arrestere mulla Krekar. Krekar-saken har vært et politisk nederlag for myndighetene i Norge.

Først opplyste norske myndigheter at Krekar var et høytstående medlem av terrornettverket al-Qaida, og at han var på vei fra Iran til Nederland. Deretter feilinformerte de nederlandske myndigheter om at Krekar ikke hadde gyldig oppholdstillatelse i Norge.

Dette førte til at nederlandske myndigheter pågrep Krekar på flyplassen Schiphol i Amsterdam om morgenen den 12. september i fjor.

Samtidig lekket PST etterretningsopplysninger til den nederlandske etterretningen om at Krekar var etterlyst for et bombeattentat i Jordan den 28. februar 2002.

I ettertid viser det seg at mulla Krekar på dette tidspunktet ikke var etterlyst av Jordan gjennom Interpol, for verken bombeattentat eller narkotikasmugling som han senere ble siktet for.

- UD har ikke adgang til å kommentere utlendingsmyndighetenes behandling av denne saken, påtalemyndighetens etterforskning i saken for mulige straffbare forhold, eller justismyndighetens behandlingen av utleveringsanmodningen fra Jordan, sier pressetalskvinne Cathrine Andersen i UD til TV 2 Nettavisen.

UD har gått igjennom hele artikkelen til TV 2 Nettavisen. Her er departementets svar.

SPILLET OM KREKAR

  • TV 2 Nettavisen vil gjennom flere artikler avsløre det politiske spillet som har skjedd i mulla Krekar-saken.
  • Vi har studert en rekke hemmeligstemplede dokumenter både fra Nederland, Jordan og Norge. I tillegg har vi snakket med et stort antall kilder i samtlige land. Og svaret er klart:
  • Politiske myndigheter har aktivt forsøkt å påvirke både norsk politi og utenlandske myndigheter til å gripe inn mot mulla Krekar på feilaktig grunnlag.
  • Torsdag avslørte TV2 Nettavisen at narkotikasiktelsen mot mulla Krekar og utleveringsbegjæringen var falsk.

Feilinformasjon
”Den 12. september 2002 reiser et al-Qaida medlem antakeligvis fra Teheran til Norge, via Amsterdam. Vedkommende innehar norsk flyktningepass utstedt antakeligvis i navnet Mulla Quarim eller Najmaddine Faraj. Når vedkommende påtreffes vil jeg be Dem om å ta kontakt med Deres norske kollegaer. I øyeblikket foreligger det ikke flere opplysninger. Det er mulig at vedkommende er registrert som deportert”.

E-posten med dette innholdet ble mottatt av André Post, leder for grensekontrollen ved Schiphol lufthavn, klokken 08.30 torsdag 12. september. Meldingen kom fra norske myndigheter, sendt gjennom den nederlandske ambassaden i Teheran.

- Feil flyktningstatus
E-posten viser hvordan norske myndigheter fremsatte udokumenterte opplysninger som bakgrunn for et ønske om at nederlandske myndigheter skulle pågripe Krekar.

Kort tid senere kom en ny e-post med følgende tilleggsopplysninger om Krekar:”¿vedkommende har en meget høy posisjon i al-Qaida-organisasjonen.”

Grensepolitiet på Schipol fikk klokken 09.50 samme dag ytterligere opplysninger om Krekar. Av faksen gikk det frem at norske myndigheter hadde trukket tilbake flyktningstatusen til Krekar, men at han fortsatt hadde dokumentene. Også dette viste seg å være feilinformasjon.

Holdt på feil status
En hemmeligstemplet rapport fra grenseovervåkningspolitiet stadfester at det første grunnlaget nederlandske myndigheter brukte for å pågripe Krekar, var at han ikke skulle ha gyldig opphold i Norge, og dermed heller ikke gyldige reisebevis.

Norske myndigheter var på dette tidspunktet svært godt informert om Krekars posisjon, og hans status i Norge. Den 12. september vedtok nemlig Utlendingsdirektoratet et forhåndsvarsel om tilbakekall av asylstatus, reisebevis og oppholdstillatelse. Men dette var kun et varsel – og Krekars reisedokumenter var gyldige da han ble stoppet på Schiphol.

- Press for USA
- Krekar var på vei til Norge. Norske myndigheter visste både om hans flyktningstatus, og hans posisjon i Ansar al-Islam, men de var under sterkt press fra USA og så en mulighet for at Nederland kunne ”overta” saken, sier en kilde tilknyttet departementene til TV 2 Nettavisen.

Det var også flere møter mellom den amerikanske ambassaden og norske myndigheter, både før og etter arrestasjonen av Krekar i Amsterdam. Amerikanerne har hele tiden uttrykt et sterkt ønske om at Krekar måtte pågripes. De ønsket han uskadeliggjort før en eventuell krig i Irak.

Ville arrestere Krekar
Tidlig den 12. september ble det holdt et møte i Oslo der, statssekretær Jørn Holme i Justisdepartementet, og representanter for Politiets sikkerhetstjeneste og Politidirektoratet var til stede.

På møtet sto Krekar-saken på dagsorden. Etter det TV 2 Nettavisen kjenner til, ble det framsatt alvorlige beskyldninger mot Krekar. På møtet skal blant andre statssekretær Jørn Holme ha gitt uttrykk for en holdning som ble oppfattet som et press om å pågripe Krekar.

Avviser aktiv rolle
- Jeg kan ikke kommentere om jeg har vært til stede på et slikt møte når det gjelder Rikets Sikkerhet, sier statssekretær Jørn Holme i Justisdepartmentet.

Holme avviser at Justisdepartementet har spilt en aktiv rolle i Krekar-saken. Han sier at Justisdepartementet har holdt seg orientert i Krekar-saken, og at statsråden kan gripe inn hvis retten sier ja til en utlevering til Jordan.

- Utover dette har vi ingen aktiv rolle i Krekar saken, sier han.

Utstedte arrestordre
Klokken 12 samme dag opprettet politiadvokat Pernille Nordendahl i Oslo politidistrikt en straffesak mot mulla Krekar, og utstedte arrestordre. Siktelsen lød på falsk forklaring – et forhold som lå langt tilbake i tid, og som nærmest aldri fører til fengsling i asylsaker.

Men førstestatsadvokat Lasse Qvigstad satte foten ned for pågripelsesbeslutningen. Han mente etter det TV 2 Nettavisen erfarer, at det ikke var grunnlag for en arrestordre.

Kontramelding
Klokka 12.15 samme dag var André Post i grenseovervåkningspolitiet i Nederland i kontakt med norske innvandringsmyndigheter. Til tross for at UDI akkurat var i ferd med å skrive ut vedtaket om forhåndsvarsel om tilbakekall av asylsstatus på Krekar, fikk Post følgende opplysninger som han beskriver slik i sin rapport: ”Disse var orientert om innholdet i saken¿ På mitt spørsmål om vedkommende hadde lovlig opphold i Norge fikk jeg ikke svar.”

Først klokken 18.15, åtte timer etter pågripelsen, fikk nederlandske myndigheter beskjed fra den norske ambassadøren i Nederland om at Krekar hadde gyldig opphold i Norge.

Varetektsfengslet etter falsk begjæring
Da hadde Nederland bestemt seg for å bortvise ham fra landet på grunn av ”¿faren for offentligheten/den nasjonale sikkerheten” – en avgjørelse som ifølge kilder i det nederlandske Justisdepartementet bygget på de opplysningene Norge hadde gitt om Krekars posisjon i al-Qaida.

Torsdag avslørte TV 2 Nettavisen at Jordan konstruerte en falsk narkotikasiktelse mot Krekar. Denne siktelsen førte til at mullaen satt fengslet fra 12.september 2002 og fram til 13. januar 2003, da nederlandske myndigheter avbrøt rettsbehandlingen av utleveringsbegjæringen.

Stor gjensynsglede når En beveget Krekar treffer kona idet han slipper ut av Ringerike fengsel 2. mars.
Stor gjensynsglede når En beveget Krekar treffer kona idet han slipper ut av Ringerike fengsel 2. mars.

Informerte USA
Gjentatte ganger hadde Nederland bedt om utvidet dokumentasjon fra Jordan, men aldri fått svar. Da bestemte Nederland seg for å sende Krekar til Norge.

Den nederlandske utenriksministeren Piet Hein Donner uttalte da at amerikan s ke myndigheter var informert om utvisningen, til tross for at USA ikke var noen direkte part i saken. Donner sa også at Norge hadde bekreftet at Krekar ville bli arrestert ved ankomst Gardermoen.

Sterke føringer fra UD
Om formiddagen den 13. januar innkalte Utenriksdepartementet til møte der utenriksråd Bjarne Lindstrøm, statssekretær Jørn Holme, Visepolitimester Roger Andresen og r epresent anter for PST og Politidirektoratet var til stede.

På dette møtet skal Utenriksdepartementet ha kommet med sterke føringer, og nærmest antydet at Krekar burde pågripes samme dag – og at det var galt hvis han fikk vandre rundt i Oslo som en fri mann. Dette ønsket ble aldri oppfylt. Helt fram til Krekar landet i Oslo trodde imidlertid nederlandske myndigheter at han ville bli arrestert.

Informerte Nederland om arrestasjon
De nederlandske politimennene som fulgte Krekar til Norge, var åpenbart overrasket da de ikke ble møtt av norsk politi på flyplassen. De spurte TV 2 Nettavisens reportere om hvor polititjenestemennene som skulle pågripe og føre Krekar videre, var.

Til nederlandsk presse uttalte justisminister Piet Hein Donner at det forelå en avtale om at Krekar skulle bli pågrepet i Norge. Senere sa det nederlandske departementet at Donner hadde blitt feilinformert av sitt eget departement.

Sannheten er, etter det TV 2 Nettavisen får opplyst fra sentralt plasserte kilder i departementene, at norske myndigheter hadde varslet pågripelse før påtalemyndigheten hadde sagt sitt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere