*Nettavisen* Nyheter.

UD har satt krisestab

Foto: KYODO (Reuters)

UD jobber på spreng for å få kontakt med alle nordmenn i Japan.

13.03.11 21:25

Utenriksdepartementet sier de jobber for fullt med å få kontakt med alle nordmenn de har oversikt over i Japan. Fredag kveld opplyste UD at de hadde vært i kontakt med de fleste nordmenn på listen, men at det ennå gjensto å sjekke ut noen navn.

SISTE: I en oppdatert melding klokka 10 lørdag melder UD at ambassaden i Tokyo så langt ikke har fått noen meldinger om norske skadelidende. Ambassaden kartlegger situasjonen, og i Oslo satte UD krisestab fredag.

UD vurderer løpende reiseråd til Japan. De ber nordmenn respektere evakueringssonene.

Les også: Har ennå ikke hørt noe fra sønnen

Les også: Frykter nedsmelting ved atomreaktor

- Vi kan ikke utelukke at det har vært nordmenn i de hardest rammede områdene. Det er det vi holder på å undersøke nå og det vi kommer til å holde på med utover natten, uttalte konstituert underdirektør Frode Andersen i UD til Nettavisen fredag kveld.

Han opplyste at det var et lite antall navn det gjensto å sjekke, uten at han vil oppgi et tall.

UD oppfordrer nordmenn i Japan til å kontakte sine pårørende.

- Det bor rundt 300 nordmenn fast i hele Japan, men i det området som nå er hardest rammet er det tradisjonelt ikke mye turisme eller fastboende, sier Andersen.

UD ber alle som har henvendelser vedrørende jordskjelvet/tsunamien i Japan ringe Utenriksdepartementets publikumstjenester på +47 23 95 23 95 eller sende en e-post (klikk her). Det er for øyeblikket stor pågang på telefonen, og man må regne med litt ventetid.

Les mer på Utenriksdepartementets sider her

Over 1000 fryktes omkommet
Megajordskjelvet som rammet utenfor Honshu på østkysten av Japan like før klokka 07 norsk tid fredag førte til store ødeleggelser og utløste en tsunami som skylte inn over store deler av østkysten. Over 1000 mennesker fryktes omkommet, melder japanske Kyodo News. Flodbølgen tok med seg bygninger, kjøretøyer og skip. Flere steder er det meldt om branner.

Det japanske meteorologiinstituttet (JMA) sier at jordskjelvet er det kraftigste som noensinne er registrert i området. De oppgir styrken til 8,8.

Amerikanske seismologer (USGS) oppgir styrken på skjelvet til 8,9.

Tsunamibølger på over 8,3 meter rammet Fukushima-distriktet og bølger høyere enn fire meter ble observert i andre områder nordøst i Japan, melder det statlige japanske kringkastingsselskapet NHK. Tsunamien rammet et stort område i Japan fra Hokkaido i nord til Okinawa i sør.

- Helt kaos
En av nordmennene som fikk merke jordskjelvet og tsunamien var Ahmed Atar, som befant seg i Nagoya da katastrofen rammet.

- Jeg studerer på Nagoya university. Det er helt kaos her nede. Folk driver med vannet, sier Ahmed Atar til Nettavisen fredag formiddag norsk tid.

Han beskriver situasjonen i Nagoya som «helt fryktelig».

Les hele saken her: «Jeg håper vi blir hentet med helikopter»

- Det brenner mange steder, og det blir nesten som et lite anarki her nede, sier han.

I en epost til Nettavisen forteller han at de har greid å komme seg i sikkerhet på bygning som er konstruert for å tåle tsunamier.

- Jeg håper vi blir hentet av et helikopter, sier Ahmed Atar.

Venter på livstegn fra sønnen
Tidligere statsråd Bjarne Håkon Hanssen ventet lørdag morgen fortsatt på å høre fra sønnen, Jonas Hanssen (18), som er utvekslingsstudent i byen Sendai, som ligger nær episenteret.

- Vi har fortsatt ikke hørt noe. Vi tror og håper at grunnen er at telefonlinjene er nede på grunn av tsunamien, forteller Bjarne Håkon Hanssen til Nettavisen.

Var på studietur i Japan
Fana folkehøgskole skal ha hatt den største gruppen nordmenn i Japan da jordskjelvet rammet.

Rektor Dagfinn Eggen bekrefter overfor NRK fredag kveld at alle de 20 elevene som var på studietur skal være i god behold. Han hadde ikke vært i kontakt med hver enkelt, men alle i gruppen skal ha vært i kontakt med hverandre.

På skolens nettside heter det at ingen av elevene merket skjelvet der de var og de fleste fikk vite om det og tsunamien gjennom meldinger hjemmefra eller via nettet.

Har ikke hørt fra to studenter
Bergensavisen på nett skriver at Universitetet i Bergen for tiden har fem studenter på utveksling i Japan.

- Vi har fem elever som er på utveksling i Japan nå. To av disse befant seg i Tokyo-området da jordskjelvet inntraff, og en var i Taiwan. De har tatt kontakt med oss og gitt beskjed om at de har det bra, sier Eli Zachariadis ved den internasjonale seksjonen ved Universitetet i Bergen til BA.no.

Universitetet har ikke hørt fra to studenter, skriver avisen. En skal befinne seg i Tokyo-området og en i Sapporo.

- Bildene på veggen begynte å svinge
- Vi satt og drakk te på en tradisjonell japansk kafe da bildene på veggene plutselig begynte å svinge, og hele sofaen beveget seg frem og tilbake. Like etter begynte vi å få bekymrede tekstmeldinger fra Norge, forteller Geir Hermansen i bandet The New Wine til BA fra Japan.

Han befant seg i byen Kanazawa utenfor Tokyo da jordskjelvet rammet.

Kartet under viser hvor jordskjelvet hadde sitt episenter.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag