*Nettavisen* Nyheter.

UD kaller Russlands ambassadør inn på teppet

Dmitrij Rogozin dro til Svalbard til tross for at han står på Norge og EUs sanksjonslister på grunn av Russlands annektering av Krim-halvøya. Foto: Morten Holm (NTB scanpix)

Utenriksdepartementet kaller Russlands ambassadør inn på teppet etter at visestatsminister Dmitrij Rogozin lørdag besøkte Svalbard.

19.04.15 21:59

– Mandag kommer vi til å be ambassadøren om en forklaring på besøket, sier utenriksminister Børge Brende (H) til TV 2.

Brende sier til NRK at Norge vil sende et sterkt og klart signal til Russland om at det er uakseptabelt å sende en visestatsminister som står på sanksjonslisten til Svalbard. Rogozin er erklært ikke ønsket i EU og heller ikke i Norge fordi han har vært en aktiv deltaker i å oppfordre til folkerettsbrudd i Ukraina og på Krim.

Les også: UD ber Russland om en forklaring etter Svalbard-besøk
Les også: Russlands visestatsminister har forlatt Svalbard

Vurderer innstramminger
Til tross for dette reiste Rogozin til Svalbard. Lørdag publiserte han bilder av seg selv på øya og la ut mer eller mindre hånende utsagn på Twitter. I UD tror man at Rogozin kom til Svalbard direkte fra Russland med et charterfly. Svalbard er åpent for alle, og alle kan reise dit, selv uten visum.

– Vi beklager at en listeført person besøker Svalbard. Dette er noe vi generelt har gjort Russland oppmerksom på i løpet av våren, at vi ikke ønsker listeførte personer som har vært involvert i folkerettsbruddene på Krim og i Ukraina, til Norge, sier Brende.

– Vi vil vurdere å se nærmere på en innstramming av adgangen listeførte personer skal ha til Svalbard, sier Brende videre.

Godt naboskap?
Den russiske ambassadøren kan regne med spørsmål om hva som var hensikten fra russisk side med å la den listeførte visestatsministeren mellomlande på Svalbard på sin reise til Nordpolen.

– Dette er listeførte personer som ikke har adgang til Norge. Når de velger å gjøre det på denne måten, og de sier de er et naboland som vil ha gode forbindelser med Norge, så setter jeg et spørsmålstegn ved hele håndteringen av saken fra Russlands side. Så det skal vi nok vite å videreformidle til den russiske ambassadøren, sier Brende.

Får støtte
Søndag kveld meldte TV 2 at første nestleder Leonid Kalasjnikov i den russiske utenrikskomiteen i et intervju med radiostasjonen Moskva kaller, hevder at den suverenitetsmessige situasjonen på Svalbard ikke er gitt.

– Svalbard er en fri økonomisk og politisk sone hvor Norges suverenitet ikke gjelder i fullt monn. Rogozin har handlet i sin fulle rett og i tråd med loven. Han har enda en gang satt et komma ved Svalbards status, sier Kalasjnikov. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.