*Nettavisen* Nyheter.

UD stoppet politiregistrering

Foto: (Foto: Phuket Gazette)

Politileder Arne Johannessen reagerer sterkt på at Utenriksdepartementet stanset politiets registrering av savnede etter flodbølgekatastrofen. Nå krever han en forklaring.

03.01.05 09:58

- Det er for meg en gåte at UD ikke umiddelbart ba om hjelp fra de som er vant til å gjøre dette arbeidet, slik at vi kunne fått gjort det på en skikkelig måte fra starten av. Dermed kunne vi ha kommet raskere i gang med alt arbeidet, sier leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund til TV 2 Nettavisen.

Tradisjonelt har politiet ansvar for all type registrering om det er forsvinningssaker i Norge eller i utlandet, og de er vant til å håndtere både små og store kriser.

- Verdifull tid gikk tapt
Flere politikilder Aftenposten har snakket med er svært oppgitt over at UD tviholdt på at de skulle registrere savnede fordi dette er deres profesjon.

Politi-lederen støtter kritikken, og reagerer kraftig på at Utenriksdepartementet allerede dagen etter flomkatastrofen avslo et tilbud fra politiet om å ta over arbeidet med å lage lister over de savnede.

Johannessen mener det var meningsløst at politiet ble satt på sidelinjen, og hevder viktig tid har gått tapt.

- Det skal vel ikke stor fantasi tid for å skjønne at tid er veldig avgjørende i slike saker, så det er klart at her har det gått verdifull tid tapt, sier Johannessen.

Krever en forklaring
Han ønsker ikke å kommentere hvorvidt listene fra UD var mangelfulle, da politiet først fire dager etter katastrofen fikk ta over registreringsarbeidet. Men han kaller det uproft.

- Det virker uproft i forhold til de pårørende som har kontaktet norske offentlige myndigheter, som de har varslet på en ordentlig måte, og så må de gi de samme opplysningene en gang til, sier Johannessen til TV 2 Nettavisen.

Nå krever han en forklaring fra både departementet og politiets øverste sjefer.

- Jeg forventer at det kommer en redegjørelse på hvorfor det ble slik. Både Kripos-sjefen, Politidirektøren og UD må forklare seg, sier Johannessen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.