RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

UD-toppen kjemper for troverdigheten

Sist oppdatert:
Den voldtektssiktede UD-toppen mener at mistanken mot ham er konstruert av en forsmådd eks-kone.

Denne uken kommer den norske toppdiplomaten til Norge for å forklare seg for politiet om voldtektsanklagene. Selv hevder mannen at de aldri har skjedd, og at historien er konstruert for å ødelegge ham.

Den påståtte voldtekten gjennomført av en toppdiplomat mot en filippinsk flyktning har langt flere fasetter enn det som har blitt beskrevet i VG de siste dagene.

Den påståtte voldtekten skal ha skjedd i UD-toppens bolig i Bagdad i 1990. I forbindelse med Gulfkrigen fraktet irakere flere tusen filippinere, som til da hadde jobbet i Kuwait, til Bagdad.

Blant disse var flere hundre som fikk husly hos den norske diplomaten. En av flyktningene var kvinnen som hevder hun ble voldtatt.

Skittentøyvask
15 år senere kom den påståtte voldtekten fram i lyset på bakgrunn av en annen sak der UD-toppen har vært sentral.

Saken til norske Einar Andreassen er den indirekte årsaken til at den angivelige voldtekten ble anmeldt. Einar Andreassen fikk i 1996 utreiseforbud fra Filippinene fordi han ble tiltalt for bedrageri. Saken er ikke ferdig behandlet og han sitter fremdeles fast på Filippinene.

VG, som forrige uke brakte nyheten UD-toppen, reiste i fjor vår til Filippinene og belyste Andreassens sak i en rekke reportasjer. Andreassen mente blant annet at UD-toppen hadde en sentral rolle i å trenere saken hans, slik at han ikke kunne forlate Filippinene.

Gjorde undersøkelser
Det var i forbindelse med undersøkelser gjort i denne saken at en norsk privatetterforsker, hyret av Einar Andreassen, ble kjent med voldtektshistorien.

- Det var jo slik at mens vi undersøkte Andreassen-saken, så kom vi over denne voldtektssaken. Det ville vært helt unaturlig å overse de opplysningene vi fikk. Når en høytstående mann i utenrikstjenesten ser ut til å ha gjort dette, mener vi det var riktig å slå alarm, sier advokat Terje Finsrud til TV 2 Nettavisen. Han er bistandsadvokat både for Einar Andreassen og for den filippinske kvinnen som mener seg voldtatt.

Familiekrangel
Mannen som gjorde privatetterforskeren kjent med saken, var UD-toppens sjåfør i Bagdad i 1990. Den filippinske mannen var den som ordnet rom for de fillipinske flyktningene hos den norske UD-toppen. Den gang var UD-toppen gift med hans søster.

Siden den gang har UD-toppen skilt seg, og giftet seg med kona til sin tidligere svoger og sjåfør. I prosessen fikk han omsorgen for parets barn og retten til parets eiendom på Filippinene.

- Min ekskone har sverget å ta knekken på meg. Vi ligger fortsatt i en rettslig strid om økonomiske forhold. Jeg ser på voldtektsanklagene som siste forsøk i en lang kamp for å ødelegge meg, sier UD-toppen til Dagbladet.

- Har ikke skjult konflikten
- Jeg har aldri lagt skjul på min konflikt med diplomaten. Men dette handler ikke om meg, men om hva denne kvinnen har blitt utsatt for, sier eks-svogeren til VG.

Han sier at han ble kjent med voldtekten da han arrangerte en gjenforening for flyktningene som fikk husly hos diplomaten.

- Jeg kunne ikke holde munn da jeg fikk høre den sjokkerende historien hennes, sier han til avisen.

Alvorlige anklager
Norsk politi er kjent med omstendighetene rundt hvordan voldtektsanklagene kom for dagen. Likevel mener politiet at kvinnens historie er så troverdig at de vil etterforske saken.

Kvinnens bistandsadvokat, Terje Finsrud, avviser påstandene om at voldtektssaken er et komplott. Til TV 2 Nettavisen sier han at han er klar over bakgrunnen for historien, men mener likevel at det ikke betyr at kvinnen ikke snakker sant.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere