*Nettavisen* Nyheter.

UDI: - Asylsøkerne må ha fått veldig dårlige råd

BEKYRMET: UDI-direktør Frode Forfang er bekymret over det stadig økende antallet asylsøkere som nå kommer til Norge, og mener de som klager på standarden har fått veldig dårlige råd. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

UDI-direktøren sier asylsøkerne ikke kan forvente luksus i Norge.

09.11.15 19:34

(Nettavisen): I helgen protesterte asylsøkere i Sarpsborg mot for lite mat, dårlig renhold og manglende internettforbindelse ved asylmottaket.

Dette synes UDI-direktør Frode Forfang svært lite om.

- De må ha fått veldig dårlige råd. Det er det mest forsiktige jeg kan si, sier Forfang til Nettavisen.

Les også: Protesterende asylsøkere føler seg misforstått

- De må ta det de får

For Forfang mener standarden som møter asylsøkerne er tilstrekkelig.

- Det er ikke noe luksus som venter asylsøkere som kommer til Norge, selv ikke de som havner på hotell. For de får ikke den standarden som turister betaler for når de kommer på hotell, sier han, og legger til:

- Hotell høres ut som luksus, men jeg tror ikke det oppleves slik for asylsøkere som innlosjeres på hoteller, sier han.

UDI-direktøren sier de er nødt til å ta i bruk de løsninger og muligheter de har for å klare å huse det store antallet asylsøkere som nå kommer.

- Vi må ta i bruk både avsidesliggende og mer sentralt beliggende steder, det er i alle retninger. De må ta det de får, sier Forfang.

Les også: Frp-politiker reagerer på at asylsøkere får bo på hotell

- Situasjonen er bekymringsfull

Og det er ingen tvil om at utfordringen for UDI er stor. Bare i forrige uke kom det 2452 asylsøkere til Norge, noe som er ny rekord på en uke.

- Situasjonen er bekymringsfull, og særlig det forholdet at det nå kommer et økende antall som ikke har beskyttelsesbehov, sier Forfang.

Flest asylsøkere kom det fra Afghanistan (899). De andre kom fra Syria (692), Irak (228) og Iran (166). 120 oppga at de var statsløse.

- Den viktigste gruppen er enslige, afghanske menn, som er typiske grupper som får avslag. Vi har sett at de samme gruppene øker i mange andre europeiske land, og det er bekymringsfullt, sier han, og påpeker:

- Vi ønsker å sende et tydelig signal om at de får avslag. Det er viktig at vi får gitt det signalet så tydelig som mulig, og at Norge også returnerer til Afghanistan, sier Forfang.

Les også: Eli Hagen raser mot Frp
Les også: Solberg: – Asylsøkerne bør være takknemlige

- Må velge dyre løsninger

- Hvor lenge vil dere klare skaffe tak over hodet til alle som nå kommer?

- Vi har jo klart det så langt, men klart det er en veldig krevende oppgave nå, fordi det kommer så mange asylsøkere at vi jobber på spreng fra dag til dag for å klare å holde tritt med ankomstene når det gjelder overnatting, sier han.

- Dette er en oppgave som må løses med en gang, og kan ikke vente. Vi må i noen tilfeller velge uhensiktsmessige og av og til tildels dyre løsninger, men det er i verste fall i en overgangsperiode, sier Forfang.

- Er det fare for at kapasiteten kan bli sprengt?

- Det er en grense for hvor mange vi kan ta imot ved bruk av vanlige metoder, men det er klart at da må man bruke av samfunnets beredskapsressurser. For vi kan ikke leve med at folk ikke har tak over hodet når vinteren kommer, sier han til Nettavisen.

Les også: UDI vil prioritere utsendelse av afghanere
Les også: Ny ukerekord for asylsøkere til Norge

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

UDI-direktør Frode Forfang og PU-sjef Kristin Kvigne møtte pressen mandag ettermiddag. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

- De fleste vil få avslag

På en presskonferanse i UDIs lokaler i Oslo mandag ettermiddag, ble det kjent at UDI vil vri kapasiteten slik at de nå prioriterer avslagssakene fremfor saker med personer fra Syria, som det er mer sannsynlig at får opphold i Norge.

- Hvis du er voksen, enslig mann fra Afghanistan, kan du som hovedregel regne med avslag på asylsøknaden til Norge. Disse kan regne med at deres fremtid ikke er i Norge. Det er den viktigste beskjeden å gi til den gruppen, sa Forfang på pressekonferansen.

- Hvorfor er det så viktig å prioritere afghanske menn?

- Det er fordi det er en gruppe som øker kraftig, og samtidig ligger de aller fleste av dem an til avslag. Da er det viktig å få signalisert det så fort som mulig, for å forbygge at vi får flere grupper til Norge som ikke har behov for beskyttelse, sier Forfang.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.